Προγραμματισμένη επίσκεψη στις Πηγές Αγ.Γεωργίου-Αρχαίο υδραγωγείο Νικοπόλεως-Νεροτριβή-Νερόμυλος-Ιχθυοτροφείο

Σήμερα το νηπιαγωγείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στις Πηγές Αγ.Γεωργίου παρούσα ήταν και η κ.Σχ.Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Νηπιαγωγών Άρτας κ.Παπαγεωργίου Αικατερίνη.

Την σειρά του σχεδίου εργασιών και την φάση της επίσκεψης (εξερεύνηση) παρακολούθησαν οι συνοδοί γονείς και φίλοι των νηπίων από την αρχή μέχρι και το πέρας των καταγραφών και των παρατηρήσεων των νηπίων.

Σήμερα θα αναρτηθεί το υλικό-φωτογραφίες  και οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν εκεί στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος

 

WATER ECO CULTURE 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • -Οι Νηπιαγωγοί του 12ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Άρτας
  • Κ.Αγγέλης Αλέξανδρος – κ.Μήτση Αικατερίνη

Ομάδα συνεργατών για το «Water Ecoculture»

Μαρία Αμπαρτζάκη, Μιχαήλ Καλογιαννάκης: Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης  του   Πανεπιστημίου Κρήτης

Νεκτάριος Στελλάκης: Τμήμα Εκπαιδευτικών Επιστημών και Αγωγής στην –Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών,

Αικατερίνη Βορεάδου, Ελένη Chatzinikolaki: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,

 Πανεπιστήμιο Κρήτης

O.M.E.P(Παγκόσμια Οργάνωση προσχολικής Αγωγής)

ΚΠΕ Αράχθου

ΚΠΕ Φιλιατών

-Υπεύθυνος περιβαλλοντικών Προγραμμάτων Αναγνώστου Ευάγγελος

-Σχολική Σύμβουλος κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη 43ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής με έδρα την Άρτα.
-Τελική φάση Παρουσίαση των ευρημάτων και των αποτελεσμάτων των παιδιών σε κάποιο Site  που θα μας δώσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης  από την κ. Αμπαρτζάκη που θα μας φέρει σε επαφή με σχολεία του εξωτερικού.

Προετοιμασία αναχώρησης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επιβίβαση στο λεωφορείο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρώτος προορισμός επίσκεψης στο φράγμα Λούρου το οποίο σχηματίζεται απο τις εκβολές του ποταμού Λούρου και από την υπερχείλιση των Πηγών του Αγίου Γεωργίου Δήμου Ζηρού.

images

Εκεί δίπλα σε απόσταση αναπνοής υπάρχει  η σήραγγα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης.

Το τμήμα του λαξευτού αγωγού που έχει αποκαλυφθεί (ν. πλευρά του λόφου Ίσιωμα), φτάνει τα 230m. μήκος ενώ το πλάτος του είναι 0,75 m. και το ύψος 1,20 m. Σε ορισμένα σημεία επικαλύπτεται με τούβλα που σχηματίζουν μια καμάρα. Εκεί διαμορφώνεται ένα άνοιγμα (πιθανώς φρεάτιο εξαερισμού και καθαρισμού του νερού), ενώ σε δύο σημεία επικοινωνεί με τις γέφυρες που συνέδεαν τις όχθες του ποταμού.

Αρχαίο_Τούνελ_Υδρευσης_Νικόπολης

Τοξωτή Γέφυρα Υδραγωγείου Νικόπολης στο χωριό Αγ.Γεώργιος Πρέβεζας

 

Η Νικόπολη άΥδραγωγείο_Νικοπόλεωςρχισε να κτίζεται το έτος 30-29 πΧ και υπολογίζεται ότι πληθυσμιακά η συγκρότησή της κράτησε 50 τουλάχιστον χρόνια. Ο αυτοκράτωρ  ανάγκασε διά της βίας κατοίκους άλλων πόλεων όπως η . Υπολογίζεται με βάση τα σημερινά ανασκαπτικά δεδομένα (Δρ. Κωνσταντίνος Ζάχος, 2001) ότι η Νικόπολη έφτασε σε πληθυσμό τις 150.000 κατοίκους και όχι τις 300.000 όπως παλαιότερα εγράφετο.

Αρχικά η ύδρευση πρέπει να γινόταν από τις εκβολές (με βαρέλια), από τοπικές μικρές πηγές και φυσικά από πολλά πηγάδια. Ένα τέτοιο πηγάδι φαίνεται σήμερα μπροστά από τα παλαιοχριστιανικά τείχη δίπλα στην επαρχιακή οδό Πρέβεζας – Ιωαννίνων. Όμως οι ανάγκες της νέας πόλης σε νερό ήταν τεράστιες. Έτσι δόθηκε η εντολή από και σταδιακά κατασκευάσθηκε ένα εντυπωσιακό και κολοσσιαίο έργο, με το οποίο μεταφέρθηκε άφθονο νερό από τις πηγές Β του  που βρίσκονται στο χωριό Άγιος Γεώργιος Πρέβεζας, μέχρι το Νυμφαίον και τις υδατοδεξαμενές του υδραγωγείου (βαγένια) που σώζονται σήμερα στην .P4250186

Το μεγαλειώδες αυτό έργο έχει μήκος 45-50 Km και αποτελείται από εναλλασσόμενα συστήματα εναέριου υδραγωγείου με αψίδες, από σήραγγα στο βουνό, δίπλα στο σύγχρονο φράγμα της ΔΕΗ, και επίγεια συστήματα αυλακοσωλήνων. Κατά τις πλέον αισιόδοξες απόψεις, υπολογίζεται ότι η κατασκευή του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικοπόλεως να κράτησε περί τα τριάντα χρόνια και συνεπώς πρέπει να παραδόθηκε σε χρήση την περίοδο που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, ενώ κατά τις πλέον απαισιόδοξες απόψεις, πρέπει να αποπερατώθηκε στο δεύτερο ήμισυ του 2ου μΧ αιώνα (150-200 μΧ). Δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμα γραπτά κείμενα σχετικά με το μεγαλειώδες αυτό έργο.. Σημείωση: Ο Ποταμός Λούρος βασικά αποτελεί συλλογή υδάτων του όρους Τόμαρος (Ολύτσικας) Ιωαννίνων, του Ξηροβουνίου Αρτας, των Ορέων Κασσώπης και των ορέων Βαλαωρίτη Λούρου. Βασικά οι πηγές του είναι τρεις: Πηγές Α: Τέροβο. Πηγές Β: Αγιος Γεώργιος Πρέβεζας. Πηγές Γ: Αναβρυστικά Λούρου Πρέβεζας

Η διαδρομή του Υδραγωγείου[

 

Η σήραγγα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης

Η διαδρομή που ακολούθησε το ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης ήτανΠηγές Αγίου Γεωργίου – εναέριο υδραγωγείο Αγ. Γεώργιος – επίγειοι αυλακοσωλήνες, σήραγγα στο βουνό έναντι φράγματος ΔΕΗ στην Παντάνασσα – αυλακοσωλήνες στο Ριζοβούνι παρά την λίμνη Ζηρού – Αυλακοσωλήνες Στεφάνης – αυλακοσωλήνες «Σκάλας» Λούρου – αυλακοσωλήνες Ωρωπού (ΒΔ άκρη, σήμερα στάνη, κοντά στο δασάκι), – αυλακοσωλήνες Σφηνωτού – αυλακοσωλήνες Πολύβρυσου (Σέσοβο) – αυλακοσωλήνες κάμπου Καμαρίνας – εναέριο υδραγωγείο αψίδων Αρχάγγελου – αυλακοσωλήνες Νέας Σινώπης – αυλακοσωλήνες Καναλίου – Εναέριο υδραγωγείο στους πρόποδες των λόφων Κούκου Νικοπόλεως – Εναέριοι Σωλήνες χωραφιών στη Νικόπολη – Νυμφαίον («Μπούφι»).

Από το Νυμφαίον το νερό φαίνεται ότι διαμοιράζονταν σε αυλακοσωλήνες εδάφους αλλά και σε εναέριους αυλακοσωλήνες προς το Νότιο και Ανατολικό τμήμα του πολεοδομικού ιστού της Νικόπολης, προς τις Υδατοδεξαμενές της Νικόπολης και προς τις δύο Ρωμαϊκές Θέρμες (Μπεντένια). Η αρχαιολογική Υπηρεσία (ΙΒ και ΛΓ εφορείες αρχαιοτήτων) έχει αποτυπώσει και χαρτογραφήσει όλα τα εναπομείναντα στοιχεία του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, και τα έχει οριοθετήσει ως απαγορευμένο αρχαιολογικό χώρο

Περιγραφή του Υδραγωγείου[]

Υδατοδεξαμενές Νικόπολης

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της αρχαίας Νικόπολης ξεκινάει από το βόρειο άκρο της κοιλάδας του Λούρου, κοντά στο χωριό Αγ. Γεώργιος, βόρεια της Φιλιππιάδας. Κατασκευάστηκε μετά την ίδρυση της Νικόπολης από τον Οκταβιανό-Αύγουστο, για να εξασφαλίσει την υδροδότηση της νέας πόλης. Ο αγωγός του υδραγωγείου μήκους 50χλμ. περίπου, μετέφερε πόσιμο νερό από τις πηγές του ποταμού Λούρου στη Νικόπολη. Οι Ρωμαίοι αρχιτέκτονες, για να αντιμετωπίσουν την υψομετρική διαφορά (περίπου 80 μέτρων) που υπάρχει ανάμεσα στις πηγές του ποταμού και τη Νικόπολη κατασκεύασαν τον αγωγό με κλίση προς τη θάλασσα. Ο αγωγός περνούσε από το Κοκκινόπηλο και διέσχιζε πλαγιές λόφων, ποταμούς και πεδιάδες. Για να παρακάμψουν την ανάγλυφη διαμόρφωση του εδάφους χρησιμοποίησαν τρεις τρόπους για την κατασκευή του: α) τη δημιουργία αύλακα κατά μήκος της πλαγιάς των λόφων με τοξωτή στεγανοποιημένη κάλυψη και τετράγωνα ανοίγματα εξαερισμού, β) τη διάνοιξη σήραγγας στην περιοχή του Κοκκινόπηλου με πυργοειδή ανοίγματα εξαερισμού, γ) κατασκευή πεσσοστοιχιών με εναέριους σκεπαστούς αυλακοσωλήνες, που γεφύρωναν τα τμήματα μεταξύ των λόφων και οδηγούσαν το νερό στις δεξαμενές της Νικόπολης.P4250187

Στην αρχή του δικτύου ο αγωγός βρίσκεται πάνω σε δύο γέφυρες, τις οποίες στήριζαν πεσσοί, μεταφέροντάς τον στην απέναντι όχθη του ποταμού. Από εκεί με λαξευτή σήραγγα, δια μέσου των λόφων, βγαίνει στην πεδιάδα του  Θεσπρωτικου και κατευθύνεται νότια, περνώντας δίπλα από το Στεφάνη. Έπειτα παρακάμπτει το χωριό του Ζαλόγγου, διέρχεται κοντά από το χωριό Αρχάγγελος  και από εκεί στηριζόμενος σε πεσσοστοιχίες καταλήγει στο  Νυμφαίο (κεντρική δεξαμενή της πόλης). Οι πεσσοί που στήριζαν τις γέφυρες έχουν διαστάσεις 3,80×3,60 m. και είναι ενισχυμένοι με αντηρίδες (διαστάσεων 2,40×1,80 m.). τα κενά που σχηματίζονται μεταξύ τους έχουν μήκος 3,80μ. και συνδέονται με επάλληλα τόξα. Στο ύψος που σχηματίζονται τα τόξα υπάρχει ένα είδος γείσου, που περιτρέχει τον κυρίως πεσσό και τις αντηρίδες. Το τμήμα του λαξευτού αγωγού που έχει αποκαλυφθεί (ν. πλευρά του λόφου Ίσιωμα), φτάνει τα 230m. μήκος ενώ το πλάτος του είναι 0,75 m. και το ύψος 1,20 m. Σε ορισμένα σημεία επικαλύπτεται με τούβλα που σχηματίζουν μια καμάρα. Εκεί διαμορφώνεται ένα άνοιγμα (πιθανώς φρεάτιο εξαερισμού και καθαρισμού του νερού), ενώ σε δύο σημεία επικοινωνεί με τις γέφυρες που συνέδεαν τις όχθες του ποταμού.Αρχαίο_Τούνελ_Υδρευσης_Νικόπολης

Λείψανα του υδραγωγείου σώζονται σε αρκετά σημεία της διαδρομής του, όπως στον Άγιο Γεώργιο (σώζονται πεσσοστοιχίες σε αρκετό ύψος), στην κοινότητα Ριζοβουνίου και στην κοινότητα Αρχαγγέλου. Επίσης στην περιοχή της Νικόπολης, εντοπίστηκαν 14 πεσσοί από την πεσσοστοιχία του (Δυτική Πύλη). Ένας διπλός γωνιαίος πεσσός σε απόσταση 18 m. από το Νυμφαίο Πβ φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για να συνδεθεί ο αγωγός με τη βόρεια δεξαμενή, ο οποίος στη συνέχεια περνούσε πάνω από την Πύλη έως το Νυμφαίο Πα, φτάνοντας έτσι στη δεύτερη νότια δεξαμενή.

 

 

Φθάσαμε στη νεροτριβή για να δούμε πως πλένουμε τα ρούχα αλλά και να μάθουμε για την χρησιμότητα του νερού και την δύναμη που έχει το νερό.

296445_301780709851221_1252319344_n 374286_301785956517363_17604344_n 386287_310807028948589_1389234380_n

10904689_755941531150403_453675184_n P4250028 P4250029 P4250030 P4250031 P4250031 P4250037

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Επίσκεψη στο νερόμυλο .Εκεί μας περίμενε ο ιδιοκτήτης κ.Ρίζος όπου μα υποδέχθηκε και μας μίλησε για το νερόμυλο πως λειτουργεί  και  έδειξε στα παιδιά πως αλέθουμε το  καλαμπόκι και πως βγαίνει το αλεύρι από το καλαμπόκι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Εξερεύνηση-καταγραφές-παρατήρηση-παιχνίδια με το νερό-μεταφορά νερού από ένα κουβά στον άλλο με σφουγγάρι(απορροφητικότητα).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  &

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ  ΕΞΕΛΙΞΗΣ  ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

P4280017

P4280018

P4280019

P4280020

 

Παιχνίδι με το νερό-μεταφορά νερού από ένα κουβά στον άλλο με σφουγγάρι(απορροφητικότητα).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Μετά το πλύσιμο τα ρούχα απλώνονται σε ειδικές απλώστρες προστατευόμενες από βροχή και βρομιές για να στεγνώσουν

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Επίσκεψη στην πηγή του Αγ.Γεωργίου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Επίσκεψη στο Πλατανόδασος όπου και κάναμε πολλές μετρήσεις  και καταγραφές του νερού όπως θερμοκρασία, βάθος κλπ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Αποκολλήσαμε από τον πυθμένα φυτά που ζούνε στο γλυκό νερό και με την βοήθεια σταθερού μεγεθυντικού φακού αλλά και χειροκίνητου τα παιδιά παρατήρησαν τα φυτά που ζούνε στο γλυκό νερό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Τέλος καταγράψαμε με το δικό μας τρόπο το τι είδαμε και τι παρατηρήσαμε στην επίσκεψη αυτή και ζητήσαμε από τα παιδιά να μας αναπαραστήσουν τις εικόνες που αποτυπώθηκαν στην μνήμη τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΠΗΓΕΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΡΤΑ-ΠΡΕΒΕΖΑ-ΛΕΥΚΑΔΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για τα μη προσβάσημα σημεία όπως το ιχθυοτροφείο διαθέταμε κιάλια για να παρατηρήσουν τα παιδιά την ρυμοτομία του Ιχθυοτροφείου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Δοκιμάσαμε και ήπιαμε νερό από την πηγή αισθανθήκαμε εάν είναι κρύο ή χλιαρό και ήπιαμε για να δοκιμάσουμε την γεύση του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA