Κάλεσμα σε Δράση-Ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων

 

 

kinhta

Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο των δράσεων της εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια της ταυτότητας του παγκόσμιου πολίτη (δηλαδή τη συνειδητοποίηση ότι οι ενέργειές μας στο τόπο που ζούμε έχουν αντίκτυπο σε άλλα μέρη του πλανήτη), συμμετέχει στο «Κάλεσμα σε Δράση», μια διεθνής προσπάθεια του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ (JGI) με σκοπό την κινητοποίηση του κοινού σε σχέση με την ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων (καθώς και άλλων χρησιμοποιημένων ηλεκτρονικών). Μέσω αυτής της δράσης, το JGI ευαισθητοποιεί τον κόσμο σχετικά με τις προσπάθειες που μπορούν να γίνουν, ώστε να συμβάλει στην προώθηση της διατήρησης οικοσυστημάτων ζωτικής σημασίας κατά μήκος της λεκάνης του Κονγκό αλλά και όλου του κόσμου.

Η ανακύκλωση των κινητών, που ελάχιστα αποτελεί κομμάτι της οικολογικής συνείδησης των πολιτών, θα πρέπει να είναι το κίνητρο για να μιλήσουμε στους μαθητές/τριες  σχετικά  με τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στο περιβάλλον και για τα υλικά που δεν είναι «φιλικά» προς το περιβάλλον. Μέταλλα όπως κάδμιο μόλυβδος, υδράργυρος, λίθιο, ψευδάργυρος, και χαλκός δεν διασπώνται στο περιβάλλον, και η διαρροή τους σε αυτό μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων που υποβαθμίζουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τον υδροφόρο ορίζοντα. Στη συνέχεια μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα δημιουργώντας προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μεγάλη ζήτηση για σπάνια μέταλλα από τα οποία φτιάχνονται τα ηλεκτρονικά μέρη των κινητών, οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων των ορυκτών από τα οποία προέρχονται κι επίσης συμβάλει σε περιβαλλοντικές καταστροφές σε χώρες όπως το Κονγκό όπου βρίσκονται ορυχεία.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε τους ακόλουθους συνδέσμους http://el.mobilerecyclingday.org/,   http://www.janegoodall.org/

Προτείνεται η κάθε σχολική μονάδα να υλοποιήσει τη δράση συλλογής μη χρησιμοποιούμενων κινητών έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017.  Κατόπιν το σύνολο των κινητών που θα συλλεχθεί θα πρέπει να μεταφερθεί στα σχολεία συλλογής με ευθύνη τους σχολείου. Ως σχολείο συλλογής στην Πετρούπολη ορίστηκε το  12ο Δ.Σ. Πετρούπολης

 

Τα σχολεία συλλογής θα παραλαμβάνουν κινητά μέχρι την Τρίτη 29 Μαρτίου ώστε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 να έχουν αποσταλεί στην ακόλουθη διεύθυνση http://rootsandshoots.gr/mobilerecyclingday/.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε δύναμη και μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω της ανακύκλωσης των κινητών τηλεφώνων μας. Αυτό θα μειώσει τη ζήτηση των συγκεκριμένων ορυκτών. Αποτέλεσμα είναι να απομακρύνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές από τα απόβλητα και να μειώνουμε την ανάγκη για εξόρυξη πολύτιμων ορυκτών από τους βιοτόπους ζωτικής σημασίας.

 Ας μην ξεχνάμε ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και πως η ορθολογική χρήση τους σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πρακτικών ανακύκλωσης αποτελούν βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Με μια απλή κίνηση μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος και σε ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΑΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *