Η γιορτή των χριστουγέννων

Η γιορτή των Χριστουγέννων έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία από τις μικρές τάξεις (Β&Γ) του σχολείου.

Δείτε φωτογραφίες

Καλά μου καρκαντζέλια (φωτογραφίες)

             σας παρακαλώ μη με φάτε?

 

        Περπατάτε γρήγορα μη μας μυριστεί ο παπάς

        με την Αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του.

        Παπαδιά με θυμιατό και παπάς με το Σταυρό

        και μας βρέξουν, μας αγιάσουν και μας καρβουνιάσουν!!!

 

 

 

        
Έφτασε λοιπόν και η γιορτή των Φώτων. Με τη Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό τα νερά αγιάζονται και όλα καθαρίζονται και φωτίζονται στον κόσμο μας. Τα κωμικοτραγικά καλικαντζαράκια που όλο το Δωδεκαήμερο προσπαθούσαν με χίλιους δύο τρόπους να πειράξουν τους ανθρώπους, πρέπει να ξανακατεβούν στον κάτω κόσμο. Το Δωδεκαήμερο τελειώνει και το μεγάλο Δέντρο της Γης τους περιμένει ν?αρχίσουν  να το πριονίζουν πάλι. Μέσα λοιπόν στο πνεύμα αυτής της μέρας, έρχεται ένας «θεατροκαλικαντζαρικός αέρας» να μας ζεστάνει τις καρδιές?

         Οι μαθητές της Β? τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Γεωργίας Μπουροκώστα, προετοίμασαν και παρουσίασαν με θεατρική παράσταση, ένα παλιό λαϊκό παραμύθι: ?Το όνειρο του δωδεκάμερου» ή «Η Μάρω στο μύλο με τους καλικάντζαρους». Η παράσταση δόθηκε στα πλαίσια της Χριστουγεννιάτικης γιορτής που παρουσίασαν οι μαθητές της Β΄και Γ΄ τάξης στο σχολείο τους. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης πλαισίωσαν τη γιορτή με επίκαιρα ποιήματα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια που επιμελήθηκαν οι δάσκαλοί τους Δήμητρα Χάμου και  Βάϊος Τσιβίκης και συνόδεψε με το αρμόνιό της η μουσικός του σχολείου Θώμη Ντάφη.

           Τα «καλικαντζαράκια» της Β΄τάξης ξάφνιασαν το κοινό καθώς ξετρύπωναν μέσα από τα άλλα παιδιά και απλώθηκαν στη σκηνή με κωμικές κινήσεις. Η δασκάλα τους παίζοντας το ρόλο της παραμυθούς μίλησε για τα παλιά λαϊκά παραμύθια, τους θρύλους και τις δοξασίες του τόπου μας που αναφέρονται στην περίοδο του Δωδεκάμερου. Τόνισε την αξία της παράδοσής μας και το καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε ώστε να συνεχιστεί από τα παιδιά μας. Τα παιδιά με ορθάνοιχτα μάτια και αυτιά μέσα σε απόλυτη ησυχία άκουσαν και έμαθαν ότι οι θρύλοι και η παράδοσή μας είναι έργο απλοϊκών ανθρώπων. Ότι όλα αυτά που ακούμε ήταν δημιουργήματα του μυαλού τους και της φαντασίας τους με σωστή συνεργασία μεταξύ τους, όπου ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Αυτή δε η «δημιουργία» ήταν ο μοναδικός τρόπος να διασκεδάσουν τα ατέλειωτα χειμωνιάτικα  βράδια. Την πολύτιμη λοιπόν αυτή λαϊκή παράδοση η δασκάλα τους την έδεσε όμορφα με τη χριστιανική μας πίστη.

            Τα παιδιά υποδυόμενα τους καλικάντζαρους με τα περίεργα ονόματά τους, έδωσαν μια ξεκαρδιστική παράσταση με τα καμώματά τους. Με τις κουδούνες τους, τις αστείες γκριμάτσες τους και τα «κουτά τους λόγια» ζωντάνεψαν το παραμύθι στο σαλόνι του σχολείου τους. Η αχυρένια φάτνη του Χριστού, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο μύλος, τ? αλεύρια, έδεσαν απόλυτα δημιουργώντας ένα ζεστό χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

             Ταχτιρλί,ταχτιρλί όχου γλέντια, όχου γλέντια, γλέντια με τη Βασίλισσα!!!

            Χόρευαν και διασκέδαζαν τα καρκαντζέλια με τη Μάρω. Όμως το λάλημα του πετεινού τα εξαφάνισε  ?.αφήνοντας πίσω τη Μάρω να κοιμάται ακόμα.

             Κακό κολίτσι, κακό κολίτσι, μας ξεγέλασες?

             Κι ακόμα τρέχει ο ερωτοχτυπημένος  Μαντρακούκος ο αρχηγός των καλικαντζάρων να βρει γωνιά στον κάτω κόσμο.

              Το πρωί ο ερχομός και τα γλυκόλογα του νεαρού μυλωνά επανέφεραν τη Μάρω στην πραγματικότητα:  

             Ξύπνα λιβαδοπέρδικα και της καρδιάς μου λαύρα,

             άνοιξε τα ματάκια σου τα πλουμιστά τα μαύρα?

             Mε τη μελωδία του μικρού τυμπανιστή οι μαθητές αποχώρησαν από τη σκηνή κρατώντας στα χέρια τα σκουφάκια τους, αφού προσκύνησαν τη φάτνη. Στο τέλος της παράστασης εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του Διευθυντή τους, των συμμαθητών, των  δασκάλων και γονιών και φιλάκια από τη δασκάλα τους. Επίσης προσφέρθηκαν γλυκά, κουραμπιέδες και δώρα από το σύλλογο γονέων για όλα τα παιδιά.

              Και τώρα παιδιά το δωδεκάμερο τελειώνει και «το πριόνισμα του δέντρου» πρέπει να ξαναρχίσει πάνω στα θρανία και μέσα στις σχολικές αίθουσες?

              Καλή χρονιά  και του χρόνου με υγεία!!!

;


Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 11ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top
...