Τα παιδιά μας μαθαίνουν

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΥΒΟΥΤΣΑΚΗ

Τα παιδιά της έκτης με τις δασκάλες τους Δεληγιάννη Χριστίνα, Σαρλή Ευσταθία και την καθηγήτρια των Εικαστικών Παφιλιάρη Αντωνία, επισκέφθηκαν την Πινακοθήκη Κουβουτσάκη στην Κηφισιά! Ένα ιδανικό κλείσιμο, εν όψει των διακοπών του Πάσχα, με πνευματική ανάταση που μοναδικά η Τέχνη προσφέρει!
Τα παιδιά έζησαν ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ελληνική παραστατική τέχνη από τις αρχές του 19ου αιώνα ως σήμερα. Διέτρεξαν τη διαδρομή της ίδιας της Ελλάδας από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους ως σήμερα, αφού πάντα η τέχνη συνοδοιπορεί με τη ζωή και την Ιστορία.
Με τη βοήθεια των ξεναγών της Πινακοθήκης, προσέγγισαν έργα σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών (Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη,Χαλεπά, Τσαρούχη κ.α.) αλλά και ξένων (Delacroix,Courbet,Rodin, Piloty κ.α.), για να αναφέρουμε παρά μόνο κάποιους ενδεικτικά.
Μέσα από αυτά τα έργα τα παιδιά αναγνώρισαν αξίες της Τέχνης, τόσο στο επίπεδο των εκφραστικών μέσων όσο και του συμβολισμού της. Είδαν δηλαδή από κοντά τι θα πει υφή, αντίθεση και αρμονία, σύνθεση, προοπτική, γεωμετρικότητα, τόνος και χρώμα, αλλά και συναίσθημα, έκφραση, δραματικότητα, ποιητικότητα, εντύπωση!
Πήραν μια μυρωδιά από τις διαφορετικές θεματικές της Τέχνης όπως  το Πορτρέτο,η Ηθογραφία, ο Οριενταλισμός, η Τοπιογραφία, η Αστική Τοπιογραφία αλλά και από τα ρεύματα της όπως ο Ρεαλισμός, ο Ιμπρεσιονισμός, ο Συμβολισμός,ο Μαγικός Ρεαλισμός!
Η επίσκεψη έκλεισε με μια βιντεοπροβολή- παιχνίδι που ακόνισε τη μνήμη και την συνδυαστική αντίληψη των παιδιών!
Επιμέλεια
Αντωνία Παφιλιάρη
Εμφάνιση DSC00102.JPGΕμφάνιση DSC00103.JPGΕμφάνιση DSC00104.JPG

Εμφάνιση DSC00101.JPG

 

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ

Με τη βοήθεια του κ. Νίκου Λιακόπουλου, οι μαθητές της Α ´ τάξης απόκτησαν ένα πολύτιμο βοηθό, τον άβακα, στην  προσπάθεια να κατανοήσουν τις δεκάδες και τις μονάδες των διψήφιων αριθμών και να κάνουν προσθέσεις κι αφαιρέσεις.

Επιμέλεια

Αγγελική Ευδοκιά

image

 

image

image

 

 

 

 

Θέατρο Πόρτα «Καταστρούπολη»

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης και των δυο σχολείων μας παρακολούθησαν στο θέατρο ΠΟΡΤΑ την πρωτοποριακή παράσταση  του Άγγλου Φίλιπ Ρίντλεϋ » Καταστρούπολη». Ένα παραμύθι  αλλιώτικο στο οποίο το θέατρο γίνεται φάρμακο για την ψυχή μας και εργαλείο για να φτιάξουμε ένα πιο όμορφο κόσμο. Οι μαθητές μας είχαν την τύχη να δουν από κοντά και μάλιστα στη σκηνή, το ζωντανό μύθο  της παιδικής σκηνής, Ξένια Καλογεροπούλου, σε μια καταπληκτική ερμηνεία στο ρόλο της παραμυθούς.
Η παράσταση ήταν μια καταπληκτική αφόρμηση  για μια δημιουργική συνδιδασκαλία ανάμεσα στις δυο έκτες. Μετά από τη συζήτηση για την παράσταση, φτιάξαμε τις δικές μας φανταστικές ιστορίες μέσα από τυχαία, ετερόκλητα αντικείμενα και προσπαθήσαμε να δούμε πώς η φαντασία μετατρέπεται σε δημιουργία.

Επιμέλεια

Χριστίνα Δεληγιάννη

Αφήστε μια απάντηση