Μικρό Εργαστήρι Δημοκρατίας

Αγαπητοί Γονείς/ Κηδεμόνες,

σήμερα τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας , με ενθουσιασμό συμμετείχαν μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο “Μικρό Εργαστήρι Δημοκρατίας” ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές/τριες  νηπιαγωγείου, το οποίο παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής κι έχει ως στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των μικρών μαθητών /τριών  με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας καθώς και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

 

113

Από τι κινδυνεύει πιο πολύ η πολιτεία των πουλιών; Από την αναρχία που επικρατεί ή την τυραννία που το αλυσοδένει; Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες του;

517

12

Στη συνέχεια οι μικροί/ες  μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στη Βουλή ,στο Προεδρείο και στα έδρανα της αίθουσας της ολομέλειας . 

513 519 1 512 510

Μια αλησμόνητη εκπαιδευτική επίσκεψη που κατέπληξε τα παιδιά!

 

Τιμώντας την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 Αγαπητοί Γονείς/Κηδεμόνες,

με μια όμορφη σχολική γιορτή σήμερα, οι μικροί/ές μαθητές/τριες του 112ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, τίμησαν  τους/τις  ήρωες/ίδες του Πολυτεχνείου. Τίμησαν τους/τις γενναίους/ες αγωνιστές/τριες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, τους/τις  φοιτητές/τριες και το λαό, που το Νοέμβριο του 1973 εξεγέρθηκαν κι ύψωσαν σθεναρά το ανάστημά τους  απέναντι στη χούντα.

1500

Μια διδακτική προσέγγιση για τη Δημοκρατία

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας, όλη την εβδομάδα, µε αφορµή τον εορτασµό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τη 17η Νοεµβρίου 1973, μέσα από εικόνες, προβολή βίντεο ,τραγούδια και βιβλία, κατάφεραν ν΄αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις για το πολίτευµα της δηµοκρατίας, τις ιστορικές καταβολές του, τη λειτουργία του, καθώς και τη θέση του πολίτη σε αυτό. Αφετηρία της συζήτησής μας ,τα γεγονότα της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973, τα οποία  προσεγγίστηκαν  στην ιστορική τους διάσταση και στην πολιτική τους σηµασία όπως ότι οι δικτάτορες κατέλαβαν την εξουσία χωρίς να έχουν ψηφιστεί από το λαό, με αναφορά στις απαγορεύσεις και την κατάλυση βασικών δικαιωµάτων των πολιτών. Συγκρίναμε τα χαρακτηριστικά των δύο πολιτευµάτων (δικτατορία – δηµοκρατία) και ζητήσαμε από τα παιδιά να επιχειρηµατολογήσουν  σχετικά µε τις προτιµήσεις τους. Εστιάσαμε στα διαφορετικά χαρακτηριστικά των δύο τύπων πολιτεύµατος µε παράλληλες αναφορές στις σχετικές εµπειρίες των παιδιών. Πώς λειτουργεί η δική μας τάξη; Πώς λαµβάνονται οι αποφάσεις; Αποφασίσαμε αρχηγό;

100

Τα αλληγορικά μηνύματα της αγαπημένης μας ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗΣ εκφράζουν και κάνουν σαφή στα παιδιά την αξία της Δημοκρατίας αλλά και της Ελευθερίας!


ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ

Νηπίων εικαστικές δημιουργίες κι έκφραση!

Μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις…

Με ενθουσιασμό και συγκίνηση τα νήπιά μας παρακολούθησαν την Τετάρτη, πρόβα  της παράστασης για τη γιορτή του Πολυτεχνείου από τους/τις μαθητές/τριες  της Ε’ τάξης του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου !

1014

1015

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  το σύνθημα κι απ΄τα δικά μας χείλη που σήμερα πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ!

1013

Λιλιπούτειοι καλλιτέχνες αφηρημένης τέχνης

Αυτή την  εβδομάδα τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας έμαθαν για τους  καλλιτέχνες Καντίνσκι, Μοντριάν και Μιρό, που λάτρευαν να χρησιμοποιούν  τον συνδυασμό γραμμών σχημάτων και χρωμάτων στα έργα τους. Ενθουσιάστηκαν  που μπόρεσαν να κάνουν  τη σύνδεση με τις δικές τους  γνώσεις και κατάφεραν να φτιάξουν τους δικούς τους εκπληκτικούς πίνακες.

501

 

Εορταστικά δρώμενα του νηπιαγωγείου μας για την 28η Οκτωβρίου

Σήμερα οι μικροί μαθητές/τριες  του νηπιαγωγείου μας τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το γενναίο ΟΧΙ  του Ελληνικού λαού!

11000

Παρέλασαν με καμάρι και τραγούδησαν μ΄ενθουσιασμό!

 

Παρακολούθησαν τη βιωματική παράσταση ” ΟΧΙ στον Πόλεμο ΝΑΙ στην Ειρήνη και την Ελευθερία”

780 81180

κι αφού είπαν θαρραλέα ένα μεγάλο ΟΧΙ στον πόλεμο κατάφεραν να ξαναφέρουν την Ειρήνη στη ΓΗ!

Τέλος σας παρουσιάζουν τις γεμάτες έμπνευση δημιουργίες τους με θέμα το ΟΧΙ και την πολεμική ιαχή ΑΕΡΑ !

603

601 602 600

 

 

 

 

ΣΤΑΦΥΛΙ ο βασιλιάς των φρούτων

“Αγάλι αγάλι φύτευε ο φρόνιμος τ’ αμπέλι
  κι αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.”

6000

Αυτές τις μέρες στη γωνιά της παρεούλας, η συζήτηση ήταν για το σταφύλι, τον καρπό του αμπελιού! Ένα φρούτο με σημαντικές κι ευεργετικές ιδιότητες, που μας χαρίζει μακροζωία, ομορφιά κι υγεία ! Η ιστορία του  αμπελιού, χάνεται στα βάθη των αιώνων, μπορέσαμε έτσι κι αντλήσαμε πολλές πληροφορίες από την αρχαία ιστορία, τη μυθολογία, αλλά και τη θρησκεία. Μιλήσαμε για τα προϊόντα του, το μούστο, το κρασί, το ξύδι, τις  σταφίδες, τη διαδικασία ,τα ήθη και τα έθιμα του τρύγου. Στη συνέχεια είπαμε σοφές παροιμίες, λύσαμε αινίγματα κι αφού ακούσαμε ευχάριστα τα σχετικά τραγούδια, κατασκευάσαμε ένα γιγάντιο τσαμπί σταφύλι, που αποτυπώνει τη φιλία μας, διακοσμώντας όμορφα με αυτό την τάξη μας!

Eu Code Week: 7-22 Οκτωβρίου 2023 με συμμετοχή του σχολείου μας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ CODEWEEK 2023 page 0001 

Αγαπητοί Γονείς/Κηδεμόνες,

η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο!Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε μέσα από στιγμιότυπα δημιουργικές δραστηριότητες της φετινής δικής μας συμμετοχής !

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ“Ο Γύρος του Κόσμου” επιδαπέδιο παιχνίδι στην πίστα διαφάνεια Beebot με σημαίες κρατών.Τα παιδιά μέσα από απλές δραστηριότητες εξοικειώνονται με τη λειτουργία και τις εντολές του Bee-Bot. Ταυτόχρονα προετοιμάζονται για επόμενες δραστηριότητες προγραμματισμού και ανάπτυξης υπολογιστικής σκέψης με την αξιοποίηση του Bee-Bot / επιδαπέδιου ρομποτικού συστήματος.

 

502507 506 Pixel Art – Ακολουθώντας την κωδικοποίηση γεμίζουμε χρώματα τα πίξελ κι ανακαλύπτουμε πίσω από τις κρυμμένες εικόνες τις σημαίες των κρατών!

Λειτουργία σχολικών μονάδων ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

500

Αγαπητοί Γονείς/Κηδεμόνες,
σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών της 8ης Οκτωβρίου 2023, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023.Επισημαίνεται ότι σε όσες περιφέρειες ή δήμους θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 αντίστοιχα.

 

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας : Η μέρα του παππού και της γιαγιάς που είναι ξεχωριστοί για εμάς

Οι πιο γλυκές αναμνήσεις, αδιαμφισβήτητα, πλάθονται στην καρδιά των παιδιών κοντά στους παππούδες! Οι παππούδες με τα εγγόνια έχουν μια σχέση ζωής μοναδική και συνάμα ευεργετική και για τους δυο. Περνώνατας μαζί χρόνο ποιοτικό, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από πολλές αφηγήσεις κι ιστορίες των παππούδων για το παρελθόν, αντιλαμβάνονται τη διαδρομή μέσα στο χρόνο και συνειδητοποιούν πως έχουν ρίζες και ταυτότητα. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου και με αυτή την αφορμή, τα παιδιά στο νηπιαγωγείο ενθαρρύνονται να εκφράσουν τη χαρά τους μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες !

60 50

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:”Μην τρομάζετε τ’ αηδόνι”

Μια διαδραστική παράσταση με τίτλο ” Μην τρομάζετε τ΄αηδόνι”, ,παρακολούθησαν σήμερα τα νήπιά μας !Η παράσταση που ενθουσίασε παιδιά και εκπαιδευτικούς, ήταν μια ευγενική προσφορά του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Θέατρο Αερόπλοιο στο πλαίσιο και με την υποστήριξη του δικτύου +Αθηνά, με θέμα την αξία ,την ομορφιά και το σεβασμό της διαφορετικότητας του διπλανού μας κι εντάσσεται στις δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

10 2 6 5 1 1 8 11

Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο!

37 38 374182658 9826648060739321 6399401492412594527 n35

Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο μας, είχε πολύ ενθουσιασμό μα και συγκίνηση!Με παιχνίδια, τραγούδια, εκπλήξεις και δώρα, η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και θα είναι σίγουρα γεμάτη χαρές ,φιλίες κι εκπληκτικές εμπειρίες!