“Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια”

Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες του λογισμικού ” Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια”.Έτσι έγιναν τροχονόμοι και ρύθμισαν την κυκλοφορία,αντιστοίχισαν σήματα,

και έφτιαξαν πάζλ.Χρησιμοποίησαν το ποντίκι με μεγάλη ευκολία και το διασκέδασαν πολύ.

Κυκλοφορώ με ασφάλεια

Με αφορμή την επίσκεψη που θα γίνει σε λίγες ημέρες στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην πόλη μας σε λίγες ημέρες κρίναμε απαραίτητο να προετοιμαστούν στο σχολείο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Στόχοι:

  • Να γνωρίσουν τα παιδιά τι σημαίνει «Κυκλοφοριακή Αγωγή».
  • Να γνωρίσουν τα σήματα και να  αντιληφθούν  πώς λειτουργούν  και τι σημαίνει το καθένα.
  • Να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε διάφορα θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής.
  • Να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση.

Τα παιδιά μέσα από την προβολή της παρακάτω παρουσίασης ήρθαν σε πρώτη επαφή με τα σήματα .

Μάθε τον κώδικα κυκλοφορίας( κάνω κλικ για να δω την παρουσίαση)

Στην συνέχεια παρακολούθησαν τα παρακάτω βίντεο κυκλοφοριακής αγωγής με μεγάλο ενδιαφέρον σχολιάζοντας και αναφέροντας προσωπικές τους εμπειρίες.

Και επειδή ο καλύτερος τρόπος μάθησης είναι το παιχνίδι  έφτιαξαν τα δικά  τους σήματα και έπαιξαν με μεγάλο ενθουσιασμό χρησιμοποιώντας τις καινούριες λέξεις και γνώσεις που έμαθαν.

Άγιος Γεώργιος ο ελευθερωτής!

Ο Άγιος Γεώργιος γνώρισε την πίστη στο Χριστό από τη μητέρα του. Ως αξιωματικός του στρατού αρνείται να συλλάβει και να βασανίσει χριστιανούς. Ομολογεί την πίστη του και γι’ αυτό βασανίζεται φρικτά. Υπομένει τα βασανιστήρια με θερμή προσευχή. Θεραπεύεται θαυματουργικά από το Θεό. Ήταν το τρόπαιο του Χριστού για την υπομονή, το θάρρος και την αγάπη του Γεωργίου προς αυτόν. Το γεγονός αυτό κάνει τη σύζυγο του αυτοκράτορα χριστιανή. Ο αυτοκράτορας διατάζει να αποκεφαλιστεί ο Άγιος, ο οποίος προχωρά στο μαρτύριο με χαρά.

Η μνήμη τιμάται στις 23 Απριλίου και είναι πολύ αγαπητός Άγιος.

To όνομα του Αγίου Γεωργίου είναι στενά συνδεδεμένο με την εξόντωση του δράκου. Για το δράκο αυτό λέγονται πολλά. Αλλοι αναφέρουν πως ήταν ένα θεριό στα μέρη της Ανατολής και είχε φωλιά κοντά στη μοναδική βρύση μιας μεγάλης πόλης κι εμπόδιζε τον κόσμο να πάρει νερό. Λένε πως ο δράκος αυτός ήτανε στην επαρχία της Αττάλειας στην πόλη της Αλλαγίας της ανατολής. Βασιλιάς εκεί ήταν ο Σέλβιος που ήταν ενάντιος με τους Χριστιανούς.

Ο δράκος χρόνια πολλά τρομοκρατούσε την πόλη και την καταδυνάστευε παίρνοντας τρόφιμα αλλά και ανθρώπους, παιδιά, νεαρά κορίτσια. Πολλοί άνδρες της πόλης προσπάθησαν να τον σκοτώσουν αλλά δεν τα κατάφερνε κανείς. Η σπηλιά του ήταν πέρα από μια λίμνη και ο δράκος ζούσε μέσα σε ένα χώρο που έμοιαζε με έλος. Οι δύσοσμες αναθυμιάσεις απλωνόταν έντονες στις γύρω περιοχές. Ενώ η ανάσα του καυτή και βρωμερή δηλητηρίαζε όποιον ερχόταν πολύ κοντά του.Η λύση που ο βασιλιάς της περιοχής πρότεινε στο λαό του όταν απευθύνθηκαν σ’αυτόν για να τους βοηθήσει ήταν να προσφέρουν η κάθε μία οικογένεια με τη σειρά,στο δράκο ένα παιδί, έτσι ώστε αυτόν να είναι πάντα χορτάτος και να μην κινδυνεύει η πόλη απο ανέλεγκτες επιθέσεις του. Αρχισαν λοιπόν κάθε μέρα να θυσιάζουν απο ένα παιδί στον δράκο με βαριά καρδιά αφού όλες οι άλλες προσπάθειες τους είχαν αποτύχει. Κάποια μέρα ήρθε η σειρά της κόρης του βασιλιά να πάει για να θυσιαστεί.

Κάποιο παραδοσιακό τραγούδι περιγράφει ” Τ’Αϊ-Γεωργιού τη βραδινή τ’Αϊ Γεωργιού τη σχόλη, Βασιλοπούλα αρμάτωνε ολόχρυση φρεγάδα, Βάζει σκουτιά μεταξωτά,πανιά μαλαματένια…”

Στολισμένη όπως άρμοζε σε μία βασιλοπούλα πήγαινε να συναντήσει το θάνατο,ετοίμασε ο πατέρας της πλοίο βασιλικό για να διασχίσει τη λίμνη που βρισκόταν ανάμεσα στην πολιτεία και την σπηλιά του δράκου και ολόκληρη πομπή τη συνόδευσε στο τελευταίο ταξίδι της. Μόνη λοιπόν διασχίζει τη λίμνη και πάει να συναντήσει το δράκο. Φτάνει κάποια στιγμή που βρίσκεται έξω απο τη σπηλιά και αυτή περιμένει τη μοίρα της καρτερικά. Μόνο που τα πράγματα άλλαξαν την τελευταία στιγμή. Βλέπει ένα νεαρό αξιωματικό να έρχεται καβάλα πάνω στο άλογο να πλησιάζει.Τη ρώτησε τι έκανε εκεί μόνη.Απαντώντας του του εξήγησε ότι περίμενε το δράκο να την καταβροχθίσει σαν αντάλλαγμα για την ηρεμία των υπολοίπων της πόλης.

Ο Άγιος τότε αφού ζήτησε τη βοήθεια του θεού ρίχτηκε στη μάχη με το θεριό και καταφέρνει αδύναμο να το σύρει έξω απο τη σπηλιά του και να το μεταφέρει αιχμάλωτο μέχρι την πλατεία της πόλης Εκεί αφού διακυριτει ότι κατάφερε να αιχμαλωτίσει το δράκο με τη βοήθεια του θεού και ζητά από όλους τους πολίτες να ασπαστούν την πίστη του σκοτώνει το δράκο και λυτρώνει μια για πάντα τους πολίτες απο την απειλή του αφανισμού. Σαν αντάλλαγμα ο βασιλείας του δίνει την κόρη του για γυναίκα του.

http://edonipiagogeio.blogspot.com/2012/04/blog-post_22.html

22 Απριλίου : “Παγκόσμια Ημέρα της Γης”


Αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, με εκατομμύρια άνθρωπους να συμμετέχουν σήμερα σε εκδηλώσεις σε όλες τις μεριές του πλανήτη.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων, ενώ αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

πηγές:

http://news.pathfinder.gr/world/news/471864.html

http://5onipserrwn.blogspot.com/2011/04/22.html

Ήρθε ο Λάζαρος….

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια
ήρθε η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια !

Που’σουν Λάζαρε πού’νε η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κ’η αδελφή σου!
-Ημουνα στη γη στη γη χωμένος
κάτω στους νεκρούς νεκρούς αναστημένους!
-Δώστε μου νερό, νερό λιγάκι
να ξεπλύνω της καρδιάς μου το φαρμάκι!
-Δώστε μου αυγά, αυγά να σας τα πούμε
Κ’οι κοτούλες σας πολλά γεννούνε
κ’οι φωλίτσες τους δεν θα χωρούνε!

Βάγια Βάγια και Βαγιώ
τρώνε ψάρια και κολιό
και την άλλη Κυριακή
τρώνε το ψητό τ’αρνί!

Πλησιάζοντας το Σάββατο του Λαζάρου και η Μεγάλη εβδομάδα μιλήσαμε για την ανάσταση του Λαζάρου ,τον Μυστικό Δείπνο,Την σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.

Μάθαμε τα κάλαντα του   Λαζάρου και φτιάξαμε τα Λαζαράκια .Αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το 6  Νηπιαγωγείο Θήβας και το    7     και  8  Δημοτικό Θήβας για να πούμε τα κάλαντα.

Μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά βάζοντας χρήματα στο στολισμένο καλάθι μας.Τους ευχαριστήσαμε  και ευχηθήκαμε  καλό Πάσχα.

Τα θαύματα των παιδιών!

Αφού παρακολουθήσαμε στον υπολογιστή τα θαύματα του χριστού με μεγάλο ενδιαφέρον είπαμε ότι ο Χριστός μας τα έκανε από αγάπη για τους ανθρώπους και για να πιστέψουν σ’αυτόν.Μας δίδαξε να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και να τους βοηθάμε όταν έχουν ανάγκη.

Ρωτήσαμε τα παιδιά αν γίνονται θαύματα σήμερα.Κάποια είπαν ότι ο Χριστός κάνει θαύματα από τον ουρανό.Τα περισσότερα όμως είπαν όχι.

Είπαμε ότι κάποιοι άνθρωποι ή ακόμη και παιδιά αυτές τις άγιες ημέρες  δεν μπορούν να έχουν όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους περιμένοντας το Πάσχα.Γι  αυτούς τους ανθρώπους η αγάπη και το ενδιαφέρον μας θα είναι ένα μικρό θαύμα.

Ρωτήσαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να γίνουν κι αυτοί χαρούμενοι.

Τα παιδιά απάντησαν δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας.

Να τους δώσουμε φαγητό.

Να τους δώσουμε κουβέρτες.

Να τους δώσουμε ρούχα.

Να τους δώσουμε παιχνίδια και πασχαλινά αυγά.

Να μοιραστούμε το φαγητό μας.

Να τους κάνουμε παρέα.

Να τους φροντίζουμε.

Να λέμε την προσευχή μας γι αυτούς.

Το βιβλίο είναι “μαγικό”

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου παρατηρήσαμε τις αφίσες των περασμένων χρόνων και την αφίσα του 2012 και συζητήσαμε για την σημασία τους και το μήνυμα π ου μεταφέρουν.

Είπαμε ότι τα βιβλία μας ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους “μαγικούς”όπως είπαν τα παιδιά,ανάλογα με την ιστορία του βιβλίου.Τα παιδιά θέλησαν να φτιάξουν την δική μας αφίσα.Και να γράψουμε το δικό μας μήνυμα.

Το μήνυμα μας είναι “Τοβιβλίο είναι μαγικό”

Διαβάσαμε τον ύμνο  του βιβλίου τον ζωγραφίσαμε και τον κάναμε βιβλίο με εξώφυλλο. Έγραψαν το όνομα τους και τον τίτλο.Ζωγράφισαν τον δικό τους σελιδοδείκτη και έβαλαν στην άκρη μία πασχαλίτσα.



ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !

Η Πρωταπριλιά και το έθιμο του ψέματος εκείνη την ημέρα

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό.

  • Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
  • Αυτή η εκδοχή θεωρείται και η πιο βάσιμη ιστορικά και με γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία κατά τον 16ο αιώνα. Μέχρι και  το 1564 η οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους την “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας  του Καρόλου του 9ου, αυτό φαίνεται να άλλαξε και Πρωτοχρονια θεωρούνταν πλέον η 1η Γενάρη. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την παλαιά πλέον πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το Έθιμο αυτό διαφοροποίηθηκε στην Ελλάδα αλλά η βασική ιδέα παρέμεινε ίδια.

Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

πηγή:http://e-children.blogspot.com/2012/03/blog-post_3627.htmllolz