Νόστιμες, γλυκές, μοσχοβολιστές και αφράτες βασιλόπιτες, φλουριά, δωράκια
και οι μεγάλοι τυχεροί Ραφαήλ, Λευτέρης και Γιώργος!!!
Άλλη μια γλυκιά σχολική ανάμνηση!!! Καλή και τυχερή χρονιά ας είναι το 2023 για όλον τον κόσμο!!!
Λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές, πραγματοποιήσαμε στο χώρο του σχολείου -ένα χειμωνιάτικο απόγευμα- το Χριστουγεννιάτικο Εργαστήρι μας!
Χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, γονείς , εκπαιδευτικοί και παιδιά βρεθήκαμε και -μέσα σε γιορτινό κλίμα- φτιάξαμε υπέροχες και μοναδικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές!
Όλα τα αντικείμενα διατέθηκαν στο παζάρι που έστησε ο Σύλλογος την ημέρα της χριστουγεννιάτικης γιορτής μας, με σκοπό την οικονομική του ενίσχυση και κατά συνέπεια την ενίσχυση του σχολείου των παιδιών μας!
Μπισκοτοσπιτάκια και άλλες γλυκιές λιχουδιές στο σχολείο παρέα με τους γονείς!!!
Σας ευχαριστούμε για την προθυμία, τη συνεργασία και την κατανόηση των αναγκών μας!
Τι είναι τα Εργαστήρια Καλλιέργειας Δεξιοτήτων;
Να θυμίσουμε στους παλαιότερους γονείς και να ενημερώσουμε τους νεώτερους ότι από πέρυσι ο θεσμός (πλέον) των Εργαστηρίων Καλλιέργειας Δεξιοτήτων εφαρμόστηκε (ΦΕΚ Β΄ 3567/04-08-2021 – Υ.Α. ΓΔ4/29-07-2021 Υ.Α) σε όλες τις σχολικές μονάδες, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων, με σκοπό όλα τα παιδιά, από το Νηπιαγωγείο ως και την Γ΄ Γυμνασίου να συμμετέχουν μέσα στο σχολείο σε εργαστήρια καλλιέργειας των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, οι οποίες σύμφωνα με την (UNESCO) αφορούν στην προετοιμασία του ατόμου και της κοινωνίας ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις του αιώνα μας.
Ποιες είναι λοιπόν οι δεξιότητες που θα πρέπει να κατακτήσουν τα παιδιά του 21ου αιώνα;;;
Συμπεριλαμβάνονται η ανθεκτικότητα, η δημιουργικότητα, η περαιτέρω ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η επιχειρηματολογία, η αποτελεσματική επικοινωνία και αλληλεπίδραση με διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές γλώσσες, η ασφαλής και δημοκρατική χρήση της ψηφιακής επικοινωνίας, οι δεξιότητες επιχειρηματικότητας και εντοπισμού νέων ευκαιριών μέσα σε αμφιλεγόμενες και σύνθετες καταστάσεις.
Η τυπική εκπαίδευση εφοδιάζει τους πολίτες με τις λεγόμενες σκληρές δεξιότητες (όπως είναι οι γνώσεις γραφής, ανάγνωσης, θετικών επιστημών και ξένων γλωσσών), και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και με τις ήπιες δεξιότητες (όπως είναι οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση).
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων έχουν σκοπό να καλλιεργούν τις ήπιες δεξιότητες που έχουν να κάνουν με το αξιακό σύστημα, τις στάσεις και τις αντιλήψεις, την κουλτούρα και τη συγκρότηση της προσωπικότητας του ατόμου.
Τα Εργαστηρίων Καλλιέργειας Δεξιοτήτων συμπεριλαμβάνουν 4 Θεματικές Ενότητες, όπως προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και αφορούν στη θεματολογία που ακολουθεί:
Εμείς κατά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου ολοκληρώσαμε τη μία από τις 4 Ενότητες (την μπλε όπως φαίνεται στη φωτογραφία) με τον γενικό τίτλο: «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Συναίσθηση & Ευθύνη» και τον υπότιτλο «Κι αν ήμουν εγώ?», εστιάζοντας στη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα των παιδιών.
Στα πλαίσια μιας δημοκρατικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας η ανάγκη για συνεργασία, σεβασμό, αποδοχή του άλλου και επίλυση προβλημάτων καθίσταται απαραίτητη. Tο παρόν Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων βασίζεται στην εκμάθηση μέσω επίλυσης προβλήματος, καθώς τα παιδιά αφορμούμενα από το πρόβλημα, διερευνούν, δοκιμάζουν, ανακαλύπτουν και σχεδιάζουν δράσεις
προκειμένου να οδηγηθούν στη λύση. Τις αφορμές πήραμε από επιλεγμένα βιβλία έντυπα και ηλεκτρονικά, με σχετική θεματολογία και η μάθηση πλαισιώθηκε από τη σύνδεση της εμπειρίας των παιδιών (learning by doing), της συνεργασίας μέσα από τη συνύπαρξη ως μέλος ομάδας ομοτίμων, με τον αναστοχασμό των καθημερινών βιωμάτων.
Αφού γνωρίσαμε τον εαυτό μας και τους συμμαθητές καταλάβαμε πόσο διαφορετικός είναι ο καθένας μας. Οι ιστορίες των βιβλίων, μας έφεραν αντιμέτωπους με περιπτώσεις διαφορετικότητας, που προκαλούν πόνο και στερήσεις σε αυτούς που την έχουν. Τα Δικαιώματα των Παιδιών, μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να είναι ή να βρεθεί σε αυτή τη θέση.
Το ερώτημα «Κι αν ήμουν εγώ» γεννιόταν κάθε φορά αυθόρμητα και οι απαντήσεις χρειάζονταν πολλή σκέψη…
Στολίζουμε, στολίζουμε παντού!!!
Στολίζουμε έλατα με πολύχρωμες μπάλες, λαμπερά αστέρια, παιχνίδια, γιρλάντες, μέσα στις τάξεις και έξω στην αυλή!!!
Στολίζουμε παντού γιατί μύρισαν Χριστούγεννα!!!
Και του χρόνου!!!
Η Επέτειος του Πολυτεχνείου, 17 Νοέμβρη 1973 !!!
Η γιορτή της Δημοκρατίας!!!
Ντενεκεδούπολη – Κουκλοθέατρο!!!
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη (που πολύ μας είχε λείψει τα τελευταία χρόνια – που δεν λειτούργησε λόγω πανδημίας) είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα που συνδέει το σχολείο με το σπίτι και στοχεύει στην επαφή και την αγάπη για το βιβλίο! Η καλή και όμορφη συνήθεια του να διαβάζουμε βιβλία είναι κάτι που ξεκινάει από νωρίς και βασίζεται στην ευχαρίστηση που προσφέρει ένα καλό βιβλίο στο παιδί.
Όταν το 2014, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ανέφερε ότι όλες οι παιδιατρικές πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας πρέπει να συμπεριλάβουν στην φροντίδα των βρεφών την προώθηση της ανάγνωσης (ήδη από τη γέννηση!) έγινε ξεκάθαρο σε όλους πόσο σημαντικό θεωρείται το διάβασμα. Πράγματι, το διάβασμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου και όσο και αν μας φαίνεται περίεργο η καλή συνήθεια του διαβάσματος ξεκινά από την βρεφική ηλικία!
Εξίσου σημαντικό ωστόσο, είναι να θυμόμαστε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε τα πρότυπα για τα παιδιά μας. Αν θέλουμε να μάθουν να αγαπούν τα βιβλία και το διάβασμα, πρέπει πρώτα εμείς να διαβάζουμε ώστε να παρέχουμε μια οικεία εικόνα στα παιδιά μας και να τη μιμηθούν.
Γενικότερα για να εξοικειώσετε το παιδί με το διάβασμα και να το μάθετε να αγαπά τα βιβλία,
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου ξεκίνησε και πάλι η λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης μας, ανανεωμένη και έτοιμη να δεχθεί τους νέους «αναγνώστες», οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες την γνώρισαν και ενημερώθηκαν για τον τρόπο και τους κανόνες της λειτουργίας της, αλλά και για το περιεχόμενο του Συμβολαίου που έπρεπε να συνυπογράψουν με τους γονείς τους! Μια συμφωνία ανάμεσα σε τρείς: Σχολείο – Παιδί – Οικογένεια!!!
Πράγματι, σήμερα τα παιδιά ήρθαν στο σχολείο με τα Συμβόλαιά τους έτοιμα!
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη πέρασε από όλα τα τμήματα του σχολείου μας…
και τα παιδιά επέλεξαν…
υπέγραψαν…
πήραν την τσάντα με το βιβλίο τους…
και το ταξίδι… ξεκίνησε!!!
Η 28η Οκτωβρίου, η πρώτη εθνική επέτειος στο νηπιαγωγείο ήταν η αφορμή για να μάθουμε τόσα πολλά πράγματα για την Ιστορία, τη Γεωγραφία, την πατρίδα μας την Ελλάδα και τη γαλανόλευκη σημαία μας, σημαίες άλλων χωρών, αλλά και πολλές σημαντικές έννοιες για τη ζωή μας όπως η ελευθερία και η ειρήνη σε αντιπαράθεση με τον πόλεμο, τη σκληρότητα και τις μαύρες συνέπειές του.
Ξεκινήσαμε με το συμβολικό παραμύθι «Ο Γίγαντας και ο Νάνος» (Γαλάτεια Σουρέλη, «Ντο-ρε-μι κι ένα σκυλί», Εκδ. Ψυχογιός), όπου ο μικρός νάνος (Ελλάδα) κάνει κάτι απίστευτο! Νικάει το μεγάλο γίγαντα (Ιταλία) και αυτός το βάζει στα πόδια… Όταν το δραματοποιήσαμε είχε πολύ γέλιο!!! (το βίντεο έχει ήχο)
Συνεχίσαμε με λίγο περισσότερη Ιστορία, αλλά πάντα με παιχνίδι και αυτή τη φορά μας βοήθησαν οι ξυλομπογιές μας!!!
Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, μέσα στη νύχτα όταν όλοι οι Έλληνες κοιμούνταν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μουσολίνι ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μεταξά να του παραδώσει την Ελλάδα. Ο Μεταξάς του απάντησε με ένα βροντερό ΟΧΙ!!!
Και τότε άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ιταλούς…
Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία φωνάζοντας «Αέρα» πάνω στα βουνά, νίκησαν και έδιωξαν τους Ιταλούς!
Τότε όμως ήρθαν οι Γερμανοί, με χιλιάδες στρατιώτες και πολλά όπλα, κατέλαβαν την Ελλάδα και ήρθε η Κατοχή…
Οι Έλληνες αντιστάθηκαν και μετά από 4 χρόνια έδιωξαν τους Γερμανούς και γιόρτασαν την ελευθερία τους!!!
Μας άρεσαν οι ξυλομπογιές…
μα όχι για στρατιώτες, αλλά για να ζωγραφίζουμε με τα απαλά τους χρώματα!!!
Κατασκευάσαμε τους δικούς μας στρατιώτες!!!
Είδαμε το χάρτη της Ευρώπης, εντοπίσαμε την Ελλάδα μας και μετά την Ιταλία και τη Γερμανία τέλος κολλήσαμε επάνω στον χάρτη τις σημαίες των τριών χωρών!
Παρατηρήσαμε πολύ καλά την ελληνική σημαία και ξεκινήσαμε να τη ζωγραφίζουμε με κάθε τρόπο!
Γαλανόλευκη σημαία σαν περνάς καμαρωτή!!!
Δίπλα στην ελληνική χρωματίσαμε και τις άλλες σημαίες!
Μάθαμε να γράφουμε το περήφανο ΟΧΙ!
Αποτυπώσαμε στα ψηλά βουνά της Πίνδου, τους ήρωες άντρες και γυναίκες που αγωνίστηκαν με τόλμη και ενθουσιασμό!!!
Είδαμε στον υπολογιστή πολλές εικόνες πολέμου και ειρήνης και στις ζωγραφιές μας ο πόλεμος ήταν μαύρος ενώ η ειρήνη πολύχρωμη!!!
Διαβάσαμε το «Κανόνι της Ειρήνης». (Το παραμύθι αυτό περιέχεται στο βιβλίο της Φρόσως Χατόγλου «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗ»)
και λατρέψαμε την ειρήνη!!!
26 Οκτωβρίου Αγίου Δημητρίου!!!
Και οι πρώτες μας ομαδικές εργασίες έκαναν την εμφάνισή τους! Μας πήρε λίγες μέρες, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε… (το βίντεο έχει ήχο)
Το 10ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης βρίσκεται στην περιοχή Σουράδα της Μυτιλήνης και συστεγάζεται με το 3ο Δημοτικό σχολείο, το Ειδικό Δημοτικό σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο, στα κτίρια της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, γι’ αυτό και συχνά το αποκαλούμε «Ακαδημία»!
Το σχολικό έτος 2022-2023 διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί:
Μάχη Γκριζτιώτου (Προϊσταμένη-Πρωινό Τμήμα 1)
Δέσποινα Κομνηνού (Πρωινό Τμήμα 1-Ολοήμερο Τμήμα 1)
Ειρήνη Χλίμπου (Πρωινή Υποδοχή-Πρωινό Τμήμα 2)
Εύη Πολυχρόνη (Πρωινό Τμήμα 2-Ολοήμερο Τμήμα 2)
Αιμιλία Χατζόγλου (Πρωινό Τμήμα 3)
Στρατούλα Μαριγλή (Αγγλικά)
Σκοπός της προσχολικής αγωγής είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων.
Τα παιδιά σήμερα καλούνται να ζήσουν, να εργαστούν και να συνεργαστούν σε ρηξικέλευθη εποχή και σε μία διαρκώς εξελισσόμενη και μεταβαλλόμενη κοινωνία.
Προτεραιότητά μας είναι μέσα από τη δημιουργική μάθηση να διαμορφώσουμε δημιουργικά -με κριτική σκέψη- άτομα, ικανά να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις αυτής της ταχύτατα εξελισσόμενης κοινωνίας.
Υλοποιούμε όλες τις δράσεις που υποστηρίζονται από τις δομές της Α/θμιας Εκπαίδευσης (Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Αγγλική γλώσσα και διευρύνουμε την επικοινωνία προς όλους τους κοινωνικούς άξονες και με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων συμμετέχουμε ενεργά στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών, με σεβασμό στην Παράδοση και την Ιστορία του τόπου μας!
Θεωρούμε τη συνεργασία μεταξύ σχολείου και γονέων πολύ σημαντική, γι’ αυτό και επιδιώκουμε συστηματικά την αρμονική και εποικοδομητική επικοινωνία. Στην εκπαιδευτική και ανθρωπιστική αποστολή του σχολείου, οι γονείς είναι οι σημαντικοί αρωγοί του.
Οι τακτικές συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων, με στόχο την ενημέρωσή τους για διάφορα θέματα, οι καθημερινές αλλά και οι προγραμματισμένες ιδιαίτερες συναντήσεις των εκπαιδευτικών με τους γονείς, η συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, η συχνή αποστολή email, μηνυμάτων και ατομικών σημειωμάτων, η επιμόρφωση γονέων από ειδικούς επιστήμονες για θέματα εκπαίδευσης των παιδιών και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αποβλέπουν στο να καταστήσουν στενότερη την επικοινωνία και πιο αποδοτική τη συνεργασία ανάμεσα στο Σχολείο και τους γονείς!
Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας, που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 και από τότε ανανεώνεται συνεχώς. Σκοπός της η ενημέρωση των γονέων.
Αγαπητοί γονείς, το Ιστολόγιο σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες των παιδιών σας και να συζητάτε μαζί τους για αυτές. Οι εικόνες λειτουργούν ως μέσο ανατροφοδότησης, αφού είναι το πιο φιλικό μέσο για τα παιδιά.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ. 2251043143.
email: mail@10nip-mytil.les.sch.gr