10ο Νηπιαγωγείο Άρτας blog

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Φεβ 202429

«Εγγραφές μαθητών τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25».

Για το σχολικό έτος 2023-2024 οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2024

14849927 happy children holding a banner illustration art

 

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους γονείς.

  • Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25, μαθητές γεννημένοι το 2019 και το 2020.   

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ:

  1. ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
    Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

   Είσοδος στη σελίδα της  εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,
ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΤΕΡΟΥ ΓΟΝΕΑ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ.

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ:

  • Αίτηση εγγραφής  ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ το Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα (13:00 -16:00) ή στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου (13:00 – 17:30) ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.
  • Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.), συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού
  • Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου,  από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α ́ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α ́ 25).
  • Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του ετέρου γονέα
  • Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας εάν φοιτά σε αυτή άλλο τέκνο
  • Πιστοποιητικό γέννησης του/της μαθητή/τριας, επίσημα μεταφρασμένο (μόνο για τους αλλοδαπούς μαθητές).
  • Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο. Για τον σκοπό αυτό ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που του προσκομίζει ο γονέας/κηδεμόνας.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

α. Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται οι μαθητές χωρίς προϋποθέσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη με αριθ. πρωτ. Φ7/124668/ΦΔ/Δ1/18-9-2020, σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.

β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):

  1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
  3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται

Τα Προνήπια που κατά το Σχολ. Έτος 2024-2025 θα φοιτήσουν ως νήπια εγγράφονται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ 79/2017 (Α’ 109). Ενημερώστε τη Σχ. Μονάδα σε περίπτωση επιθυμίας εγγραφής ή διαγραφής από το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Για απορίες και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την χρήση του συστήματος και το θεσμικό πλαίσιο των εγγραφών, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:

Στοιχεία επικοινωνίας:

mail@10nip-artas.art.sch.gr

Tηλέφωνο: 2681070077

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου θα δέχεται από 1 έως 20 Μαρτίου 2024 και κατά τις ώρες 12:00 μ.μ. – 13:00 μ.μ. τους γονείς για την προσκόμιση των δικαιολογητικών.

Επισημαίνουμε ότι πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα θα πρέπει να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία.

Ώρες επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 1 – 20 Μαρτίου, 12:00μ.μ. –13:00μ.μ.

Η χωροταξική κατανομή  του σχολείου μας :  

10ο Νηπιαγωγείο Άρτας

 

Χωροταξική-κατανομή_νηπιαγωγείων

 

ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2023/02/ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ-ΓΟΝΕΑ-ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΕΓΓΡΑΦΗΣ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.pdf

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2023/02/αίτηση-για-ολοήμερο.pdf

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2024/02/υπεύθυνη-Δήλώση-εγγραφής-έτερου-γονέα-1.pdf

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2023/02/ΑΔΥΜ.pdf

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο     

Εσωτερικός Κανονισμός 10ου Νηπιαγωγείου Άρτας για το σχολικό έτος 2023-24

Νοέ 202329

Εσωτερικός κανονισμός για το σχολικό έτος 2023 2024

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εσωτερικός Κανονισμός 10ου Νηπιαγωγείου Άρτας για το σχολικό έτος 2023-24    

Ψυχολόγος στο σχολείο μας!

Νοέ 202325

Αγαπητοί γονείς

Το Νηπιαγωγείο μας έχει τη χαρά να ανακοινώσει την προσέλευση και απασχόληση  της αναπληρώτριας ψυχολόγου, κ. Ιωάννας Πεσλή, η οποία θα βρίσκεται κάθε Πέμπτη  στο σχολείο μας, κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας.

Το έργο ενός ψυχολόγου στοχεύει στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας προκειμένου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων και απρόβλεπτων καταστάσεων.

Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές μας  με ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά που έχουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τα ατομικά προγράμματα ή η παρατήρηση στην τάξη, που αφορά ένα συγκεκριμένο παιδί, χρειάζονται έγγραφη συναίνεση γονέα

( επισυναπτόμενη Υπεύθυνη Δήλωση)

Όλα τα προγράμματα στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία του σχολικού περιβάλλοντος.

Η παρατήρηση σε ομαδικό επίπεδο, παρατήρηση για τη δυναμική της ομάδας με σκοπό την άμβλυνση πιθανών εμποδίων στη λειτουργία της τάξης και την ανάπτυξη των ψυχοκοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών είναι εφικτή, χωρίς να χρειάζεται συναίνεση γονέα.

Οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και όλες οι παρεμβάσεις σκοπεύουν στην προάσπιση της βέλτιστης ανάπτυξης των μαθητών σε όλα τα επίπεδα: γνωστικό και ψυχοκοινωνικό.

Η συνεργασία της μαζί σας μπορεί να είναι κάθε Πέμπτη από τις 9.00 πμ μέχρι τις 11:30 πμ

κατόπιν συνεννοήσεως μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Προϊσταμένη  του σχολείου (τηλέφωνο:2681070077).

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των γονέων, τα ραντεβού θα έχουν διάρκεια 30 λεπτών.

Τα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του σχολείου.

 

 

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

 

Λάμπρου Δήμητρα

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2023/11/Υπεύθυνη-δηλωση-για-ψυχολόγο-.docx

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψυχολόγος στο σχολείο μας!    

Νοέ 202324

Πάμε Ανακύκλωση!

Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα “follow green” του δήμου Αρταίων και ανακυκλώνουμε χαρτί , πλαστικό, αλουμίνιο, μπαταρίες .

Καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν στη δράση μαζί μας και να ενισχύσουν την προσπάθειά μας.

DHMOS ARTAIWN 2023 2024 Recovered 01

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο     

Αγιασμός στο 10ο Νηπιαγωγείο

Σεπ 20235

kali skoliki xronia

 

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 9.30 π.μ θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον  χώρο του σχολείου.

Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες για την τέλεση του αγιασμού σύμφωνα με τον προγραμματισμό

Την ημέρα αυτή θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.
Στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο για προνήπια/νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης και τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, σε συνεργασία με
τους γονείς ή κηδεμόνες του προνηπίου/νηπίου.

Μετά την πάροδο των δύο (2) εβδομάδων, το σύνολο των προνηπίων/νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο, σύμφωνα με την παρ. 7, του άρθρου 2, του Π.Δ 79/2017 (Α΄109)όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

                     Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

                              Λάμπρου Δήμητρα 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγιασμός στο 10ο Νηπιαγωγείο    

Συλλογικός Προγραμματισμός 2022-23

Μαρ 202323

Συλλογικός προγραμματισμός 2022-23

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συλλογικός Προγραμματισμός 2022-23    

«Εγγραφές μαθητών τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2023-24».

Φεβ 20239

 

Για το σχολικό έτος 2023-2024 οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2023.

1

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους γονείς.

Screenshot 4 1

  • Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2023-24, μαθητές γεννημένοι το 2018 και το 2019.   

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ:

  1. ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
    Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
                                        Είσοδος στη σελίδα της  εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
    Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
    Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:
    α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
    β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
    γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
    δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,
    ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
    στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΤΕΡΟΥ ΓΟΝΕΑ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ.

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ:

  • Αίτηση εγγραφής  ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ το Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα (13:00 -16:00) ή στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου (13:00 – 17:30) ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.
  • Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.), συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού
  • Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου,  από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α ́ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α ́ 25).
  • Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του ετέρου γονέα
  • Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας εάν φοιτά σε αυτή άλλο τέκνο
  • Πιστοποιητικό γέννησης του/της μαθητή/τριας, επίσημα μεταφρασμένο (μόνο για τους αλλοδαπούς μαθητές).
  • Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο. Για τον σκοπό αυτό ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που του προσκομίζει ο γονέας/κηδεμόνας.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

α. Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται οι μαθητές χωρίς προϋποθέσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη με αριθ. πρωτ. Φ7/124668/ΦΔ/Δ1/18-9-2020, σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.

β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):

  1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
  3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται

Τα Προνήπια που κατά το Σχολ. Έτος 2023-2024 θα φοιτήσουν ως νήπια εγγράφονται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ 79/2017 (Α’ 109). Ενημερώστε τη Σχ. Μονάδα σε περίπτωση επιθυμίας εγγραφής ή διαγραφής από το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Για απορίες και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την χρήση του συστήματος και το θεσμικό πλαίσιο των εγγραφών, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:

Στοιχεία επικοινωνίας:

mail@10nip-artas.art.sch.gr

Tηλέφωνο: 2681070077

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου θα δέχεται από 1 έως 20 Μαρτίου 2023 και κατά τις ώρες 12:00 μ.μ. – 13:00 μ.μ. τους γονείς για την προσκόμιση των δικαιολογητικών.

Επισημαίνουμε ότι πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα θα πρέπει να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία.

Ώρες επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 1 – 20 Μαρτίου, 12:00μ.μ. –13:00μ.μ.

Η χωροταξική κατανομή 

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2022/02/Χωροταξική-κατανομή_νηπιαγωγείων.pdf

10ο Νηπιαγωγείο Άρτας

 ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2023/02/ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ-ΓΟΝΕΑ-ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΕΓΓΡΑΦΗΣ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.pdf

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2023/02/αίτηση-για-ολοήμερο.pdf

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2023/02/υπεύθυνη-Δήλώση-εγγραφής-έτερου-γονέα-1.pdf

https://blogs.sch.gr/10nipart/files/2023/02/ΑΔΥΜ.pdf

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Εγγραφές μαθητών τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2023-24».    

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας

Ιαν 202315

 

 

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας

ο  2θεσιο  Νηπιαγωγείο Άρτας

Σχολικό έτος : 2022-2023

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
10ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΤΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΡΤΑΣ
   

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

9040003

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Έδρα Νηπιαγωγείου  : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 16 ΑΡΤΑ
Τηλέφωνο: 2681070077
     Ε-mail: mail@10nip-artas.art.sch.gr
Στοιχεία του Νηπιαγωγείου

Ονομασία: 10ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Άρτας

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Φιλελλήνων 16 Άρτα Τ. Κ. 47100

Τηλέφωνο – FAX: 2681070077

Email: mail@10nip-artas.art.sch.gr

Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου: Λάμπρου Δήμητρα  ΠΕ60 Νηπιαγωγός

 

Εκπαιδευτικό προσωπικό:1) Αγοραστάκη  Μαρία Βασιλική ΠΕ60 Νηπιαγωγός

2)Βλαχοπούλου Παναγιώτα  ΠΕ60 Νηπιαγωγός

3)Λιόντου Αριστούλα  ΠΕ60 Νηπιαγωγός ΕΑΕ

4)Στούμπου Χρυσούλα   ΠΕ60 Νηπιαγωγός

                                             5)Τόδουλου Αικατερίνη   ΠΕ06 Αγγλική Φιλολογία

6) Παπαρούνη Φωτεινή ΠΕ06 Αγγλική Φιλολογία

7)Παππάς Γεώργιος ΠΕ60 Νηπιαγωγός

 

Εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων : Ευαγγέλου Δημήτριος

Μέλλιου Αργυρώ

 

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 4

1.ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ………………………….….5

1.1 Λειτουργία Νηπιαγωγείου………………………………………………………………………….5

1.1.1. Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα……………………………………………….6

1.2 Φοίτηση μαθητών…………………………………………………………….…………..7

1.2.1 Εμβολιασμός μαθητών/τριών……………………………………………………….8

1.2.2 Φαρμακευτική Αγωγή………………………………………………………………8

1.3 Προσέλευση………………………………………………………………………..……..8

1.4 Παραμονή στο σχολείο

1.4.1Πρόγραμμα-Προετοιμασία προγεύματος-Γεύμα…….………………………….…9

1.4.2 Διάλειμμα…………………………………………………………………………………………9

1.4.3Δανειστική Βιβλιοθήκη………………………………………………………………………….10

1.4.4  Χρήση εικόνων και βίντεο από σχολικές δραστηριότητες………………………….……….….10

1.5. Αποχώρηση………….. ……………………..10

  1. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ…………………11
  2. ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ………………..12

3.1 Μέτρα πρόληψης φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού ……………………………..…13

3.2 Μέτρα διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου της σχολικής βίας ……………14

4.ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ…………………………………….…..16

5.ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ…17

5.1 Πεδία συνεργασίας………………………………………………………………….….18

5.2 Συνεργασία Σχολείου- Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων…………………………………20

5.3 Σχολικό Συμβούλιο…………………………………………………………….…………20

6.ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ………………………………………………..…20

6.1 Οι ενέργειες των εκπαιδευτικών.για τη διασφάλιση της ποιότητας

του σχολικού χώρου……………………………………………………………………..…20

6.2 Βοηθητικό Προσωπικό………………………………………………….…………..…21

  1. Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών………………………………………………….………21

8..ΕΚΘΕΣΗΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ-ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ     ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ……………………………………………………………………………………..23

 

 

 

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σκοπός του Νηπιαγωγείου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Νηπιαγωγείο, ως φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού (μετά την οικογένεια), θα πρέπει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται και να κοινωνικοποιούνται ομαλά και πολύπλευρα (ΔΕΕΠΣ-ΑΠΣ ΦΕΚ 304Β/13-03-2003).

Πρόκειται για το περιβάλλον, όπου οι μαθήτριες/τές συνυπάρχουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μαθαίνοντας, δημιουργώντας, παίζοντας και διαμορφώνοντας στάσεις και αξίες.

Για να υπάρξει αποτελεσματική υλοποίηση του πολυδιάστατου έργου του Νηπιαγωγείου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη κανόνων. Στο κείμενο που ακολουθεί με τον γενικό τίτλο «Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Νηπιαγωγείου» περιγράφονται οι πιο σημαντικοί από αυτούς τους κανόνες.

Κατά τη σύνταξή του ελήφθησαν υπόψη: το ΠΔ 79/2017 με τις τροποποιήσεις του Ν.4823/21 ΦΕΚ 136 Α/3-08-2021(Αναβάθμιση του σχολείου-ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις), το ΦΕΚ 491/τ. ΄Β/ 09-02-2021(Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Σχολικών Μονάδων), το υπ. αριθμ πρωτ. 108730/ΓΔ4/08-09-2022 Έγγραφο του ΥΠΑΙΘ και την υπ. αρ. Δ1α/Γ. Π..οικ. 50908/07-09-2022 ΚΥΑ(Β΄4695)  σχετικά με τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2022-23 και των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού Covid 19 κατά τη λειτουργία τους, η με αρ. πρωτ.11525/ΓΔ4/09-09-2021 ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4188/10-09-2021 (Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης), οι υπουργικές αποφάσεις 3567Β//04-08-2021 και 3791/Β/13-08-2021 σχετικά με το πλαίσιο και την εισαγωγή στα Νηπιαγωγεία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, το Α.Π. Φ7/116517,η Υπουργική Απόφαση Φ. 80378/ΓΔ4/2021 και το ΦΕΚ 3311Β/22-07-2021 σχετικά με την εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στα Νηπιαγωγεία, το άρθρο 371 του Νόμου 4957/2022 «Αναβαθμισμένο πρόγραμμα Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου», την με αριθμ. πρωτ. Φ7/Φ. Μ./98404/Δ1/04-08/2022 Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4215Β/10-08-2022 με θέμα «Ορισμός σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα Ολοήμερου σχολείου για το σχολικό έτος 2022-23»,  η εφαρμογή όσων ορίζονται στην με αριθμ. πρωτ.  Εγκύκλιο Φ. 7/109162/Δ1/08-09-2022 με θέμα «Λειτουργία των Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2022-23» και  η εφαρμογή του ΦΕΚ 38675, αρ. φύλλου 3780.

α)Βασικές αρχές – στόχοι του Εσωτερικού  Κανονισμού Λειτουργίας.

Με τον όρο «εσωτερικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του Νηπιαγωγείου. Ο κοινά συμφωνημένος Κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από όλους τους παράγοντες του σχολείου (μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, βοηθητικό προσωπικό) με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Νηπιαγωγείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του. Για να λειτουργήσει το Νηπιαγωγείο μας ομαλά και αποδοτικά θα πρέπει όλα τα μέλη της σχολικής  κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο όρος “σχολική πειθαρχία” αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου  (ΥΠΑΙΘ).

β) Σύνταξη , τήρηση και έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας.

Θέματα που ανακύπτουν στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και δεν προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της σχολικής μας μονάδας, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Προϊσταμένη και το Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Συντάσσεται  ύστερα από εισήγηση της Προϊσταμένης του 10ου  Νηπιαγωγείου    Άρτας, με τη συμμετοχή των εφτά  άλλων εκπαιδευτικών του Συλλόγου Διδασκόντων καθώς και δύο εκπροσώπων του Δήμου Αρταίων (Πράξη Σχολικού Συμβουλίου 1η /27-09-2022).  Εγκρίνεται από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου, τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας και κοινοποιείται στους γονείς/κηδεμόνες..

 

  1. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ –ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ -ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

1.1 Λειτουργία Νηπιαγωγείου.

 

Το  10ο 2/θ Νηπιαγωγείο  Άρτας αποτελείται από τρία τμήματα Πρωινού Υποχρεωτικού Προγράμματος , στο ένα εκ των οποίων λειτουργεί και το τμήμα πρόωρης υποδοχής και δύο  απογευματινά Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος . Υπηρετούν σ’ αυτό οχτώ  εκπαιδευτικοί (μία νηπιαγωγός Παράλληλης Στήριξης) κι δύο άτομα σαν βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες)..

Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του βασικού υποχρεωτικού προγράμματος και του ολοήμερου νηπιαγωγείου, τα διαλείμματα, ο χρόνος διδασκαλίας ανά διδακτική ώρα καθώς και η έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ. Ανακοινώνονται στους γονείς με την έναρξη του διδακτικού έτους.

 

   1.1.1. Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Για το σχολικό έτος 2022-2023 το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Διδακτικό ωράριο:

 

Πρόωρη Υποδοχή (ισχύει μόνο για τους μαθητές/μαθήτριες που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα και είναι προαιρετικό)

  • Προσέλευση των μαθητών/τριών: 7:45-8:00

 

Υποχρεωτικό πρόγραμμα

  • Υποδοχή των μαθητών και των μαθητριών στο Νηπιαγωγείο: 15- 8:30.
  • Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος- αποχώρηση μαθητών και μαθητριών: 13:10

 

Ολοήμερο πρόγραμμα

  • Έναρξη λειτουργίας των δραστηριοτήτων Ολοήμερου προγράμματος: 13:00.
  • Λήξη των δραστηριοτήτων Ολοήμερου προγράμματος: 16:00.

 

  • Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου

Το Νηπιαγωγείο εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ και εξειδικεύεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων με ευθύνη  της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου και υποβάλλεται προς έγκριση στην Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του 10ου 2/θέσιου Νηπιαγωγείου Άρτας έχουν συμπεριληφθεί , σύμφωνα με το ΦΕΚ 3311Β/22-07-2021(Εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στα Νηπιαγωγεία) δύο(2)  τμήματα Αγγλικής Γλώσσας στο Πρωινό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα

  • Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-22 στο νηπιαγωγείο, τροποποίηση της υπό στοιχεία 120126/ΓΔ4/ 12-09-2020, κοινής απόφασης της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Β’ 3882).

Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων έχει θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού στον χώρο των σχολείων. Εξαιρετικά σημαντικό είναι, επίσης, στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε μια σχολική μονάδα, να περιχαρακωθεί η διασπορά, ώστε να μειωθεί ο αριθμός δευτερογενών κρουσμάτων.

Η ασφαλής λειτουργία του Νηπιαγωγείου μας βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης:

  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό.
  • Καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.
  • Αποχή από το Νηπιαγωγείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19.

1.2. Φοίτηση των μαθητών.

  • Το Νηπιαγωγείο είναι το θεμέλιο της παιδείας και η ανάγκη φοίτησης σε αυτό είναι επιτακτική. Η ανελλιπής, ενεργός και συστηματική φοίτηση των μαθητών, αποτελεί βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το Νηπιαγωγείο αποτελεί τον φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί ακριβώς εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης και οργανωμένης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της αγωγής. Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.
  • Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, η Προϊσταμένη ενημερώνει τους γονείς για τη σημασία και τους λόγους της υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο και της αποφυγής άσκοπων απουσιών και:
  • Ενημερώνει τους γονείς για τις ενέργειες που οφείλει να κάνει προς την Υπηρεσία της σε περίπτωση μη εγγραφής ή παρατεταμένης απουσίας μαθητή από το σχολικό περιβάλλον, καθώς και για το όριο των απουσιών που είναι εκατό (100).
  • Επισημαίνει ότι οι απουσίες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της προόδου των μαθητών και εάν δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή ανωτέρας βίας κάθε απουσία είναι αδικαιολόγητη. Σε περίπτωση που ένας μαθητής απουσιάζει, θα πρέπει να ενημερώνεται η εκπαιδευτικός του τμήματος και η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου για τον λόγο της απουσίας. Τέλος, τονίζει ότι, την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο Νηπιαγωγείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των μαθητών, φέρουν κατά το νόμο οι γονείς/κηδεμόνες τους.
  • Και φέτος , χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19. Συνιστάται οι μαθητές αυτοί να παραμένουν στο σπίτι.  Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι. Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από το Νηπιαγωγείο οποιουδήποτε παιδιού εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 για 5 ημέρες.
  • Σε περιπτώσεις επαναφοίτησης μαθητών/τριών εξαιτίας είτε υπέρβασης ορίου απουσιών (εκατό απουσίες), είτε σοβαρών δυσκολιών που παρεμποδίζουν τη φοίτησή τους  στην επόμενη βαθμίδα Εκπαίδευσης ακολουθούνται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία{παρ. 5, του άρθρου 13 του ΠΔ79/2017(Α109,διορθ. σφ.Α112), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. ε) του άρθρου 204 του ν. 4610/2019(Α70) και παρ.7 και 8, του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017(Α 109 διορθώσεις σφ.  Α112) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 16 του άρθρου 23 του ν. 4559/2018(Α 142).

1.2.1 Εμβολιασμός μαθητών/τριών

Απαραίτητη προϋπόθεση για την φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι η  υποχρεωτικότητα όλων εκείνων των εμβολίων που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ένα από τα δικαιολογητικά εγγραφής, αποτελεί και η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας ή άλλο στοιχείο από  το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

1.2.2 Φαρμακευτική Αγωγή

 

Η χορήγηση φαρμάκων απαγορεύεται από τους νηπιαγωγούς, κατά την διάρκεια φοίτησης των μαθητών στο Νηπιαγωγείο, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια της Προϊσταμένης της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν. Παρέχονται όμως οι πρώτες βοήθειες και ενημερώνονται τηλεφωνικά οι γονείς του παιδιού ή το ΕΚΑΒ (166) (σε περίπτωση εξαιρετικού περιστατικού), για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τους γονείς του.

1.3. Προσέλευση.

  • Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/μαθητριών βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του  Νηπιαγωγείου ενώ η καθυστερημένη προσέλευση επιφέρει αναστάτωση στο πρόγραμμά του. Οι ενήλικες, το πρωί, συνοδεύουν τα παιδιά τους, αφού βεβαιωθούν ότι εισήλθαν στο Νηπιαγωγείο  με τη μάσκα τους,  αποχωρούν. Η επίσκεψη και η παραμονή των γονέων στις αίθουσες, την ώρα του μαθήματος δεν επιτρέπεται. Οι γονείς εισέρχονται στο Νηπιαγωγείο μόνο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τις εκπαιδευτικούς ή κατόπιν συνεννόησης μαζί τους και μετά από άδεια της Προϊσταμένης.
  • Η καθυστερημένη προσέλευση των μαθητών δεν επιτρέπεται, παρά μόνο εάν έχει προηγηθεί η επικοινωνία μεταξύ της Προϊσταμένης και του γονέα – κηδεμόνα και υπάρχει σοβαρός λόγος.
  • Η είσοδος του Νηπιαγωγείου, κλειδώνεται στις 8:30 π.μ. και παραμένει κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας, για να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών. Ανοίγει μόνο κατά τις ώρες αποχώρησης των νηπίων δηλαδή στις 13.00 ώρα αποχώρησης των πρωινών τμημάτων και στις 16.00 ώρα αποχώρησης του προαιρετικού ολοήμερου τμήματος.

1.4. Παραμονή στο Νηπιαγωγείο.

 

1.4.1 Πρόγευμα – Προετοιμασία γεύματος-Γεύμα.

  • Το πρόγευμα και το γεύμα των μαθητών/μαθητριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Συστήνεται από τους εκπαιδευτικούς το πρόγευμα και το γεύμα να περιλαμβάνει υγιεινές τροφές και όχι έτοιμα snacks.
  • Οι εκδηλώσεις, για ονομαστικές εορτές και γενέθλια γίνονται μετά το πρόγευμα. Και για την φετινή σχολική χρονιά, περιορίζονται και πραγματοποιούνται με όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αποφυγή της διάδοσης του COVID19.
  • Οι νηπιαγωγοί  στο ολοήμερο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, βοηθούν και καθοδηγ τους μαθητές και τις μαθήτριες ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος και να εξυπηρετούνται αυτόνομα. Σε κάθε περίπτωση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.

1.4.2 Διάλειμμα.

  • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στην αυλή , όπως έχει καθοριστεί από το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ανά τμήμα. Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού, ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων και ψυχαγωγίας, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίζουν, απευθύνονται  στις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο. Γι’ αυτό το λόγο, δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του Νηπιαγωγείου..
  • Κατά τα διαλείμματα, ο χώρος αερίζεται επαρκώς και γι’ αυτό φροντίζει η εκπαιδευτικός του κάθε τμήματος, ενώ κατά την παραμονή των παιδιών στις αίθουσες του Νηπιαγωγείου και κατά την διάρκεια της διδασκαλίας, ο χώρος αερίζεται μερικώς, ώστε να μην υπάρχει πλήρης απώλεια θερμότητας, κατά τους μήνες, που αυτό είναι απαραίτητο.

1.4.3 Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Στο Πρόγραμμα Σπουδών της γλώσσας του νηπιαγωγείου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της βιβλιοθήκης ως κατεξοχήν διαμορφωμένο περιβάλλον γραπτού λόγου. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως περιβάλλον εγγραμματισμού, αλλά κι ως μέσο για την ανάπτυξη δεσμού αγάπης με το βιβλίο και φιλαναγνωσίας. Η συνεργασία με τους γονείς αναδεικνύεται κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης. Κάθε μαθητής δανείζεται ένα βιβλίο κάθε Παρασκευή και υποχρεούται να το επιστρέψει έως την ερχόμενη Δευτέρα. Ο μαθητής που δεν έχει επιστρέψει το βιβλίο του ΔΕΝ μπορεί να δανειστεί άλλο βιβλίο μέχρι την επιστροφή του προηγούμενου. Τα δανειζόμενα βιβλία της Βιβλιοθήκης πρέπει να επιστρέφονται εγκαίρως και σε καλή κατάσταση Σε περίπτωση φθοράς του βιβλίου ο γονέας επιβαρύνεται το κόστος της αντικατάστασής του.

 

 1.4.4  Χρήση εικόνων και βίντεο από σχολικές δραστηριότητες

 

Σε σχολικές δραστηριότητες ή εκδηλώσεις που συμμετέχουν γονείς και κηδεμόνες, επιτρέπεται η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση των μαθητών/ μαθητριών, όμως δεν επιτρέπεται να αναρτήσουν φωτογραφίες ή βίντεο στο διαδίκτυο, λόγω προσωπικών δεδομένων των παιδιών. Για το λόγο αυτό οι γονείς υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρονται τα παραπάνω. Οι εκπαιδευτικοί, μετά από ειδική επεξεργασία των φωτογραφιών και μόνο με ενυπόγραφη έγκριση των γονέων, αν χρειαστεί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφικό υλικό από τις σχολικές δραστηριότητες.

 

1.5  Αποχώρηση.

  • Οι μαθητές, όταν αποχωρούν παραδίδονται μόνο στους ενήλικες συνοδούς που αναγράφονται στην υπεύθυνη δήλωση προσέλευσης/αποχώρησης που συμπλήρωσαν οι γονείς τους κατά την εγγραφή τους.
  • Η ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών, μετά το ωράριο λειτουργίας, ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας λόγω Covid-19 (π.χ. μάσκες, αποστάσεις). Σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, το Νηπιαγωγείο δύναται να τροποποιήσει τη διαδικασία προσέλευσης/αποχώρησης ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η έκθεση γονέων και μαθητών στις καιρικές συνθήκες δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών.
  • Οι μαθητές/μαθήτριες δεν επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το Νηπιαγωγείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων, χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο/η γονέας/κηδεμόνας για να παραλάβει το παιδί του/της, συμπληρώνοντας Υπεύθυνη Δήλωση.

   2. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ.

Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι κοινά αποδεκτό ότι η εκπαίδευση είναι δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Είναι βέβαιο ότι η ελλιπής αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών δύναται να διαταράξει το σχολικό κλίμα της τάξης, να σπαταλήσει το χρόνο του εκπαιδευτικού έργου και παράλληλα να επηρεάσει τη μαθησιακή διαδικασία και την καλή διάθεση των μαθητών.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο η δημιουργία ενός σχολικού πλαισίου, στο οποίο καθορίζονται ευδιάκριτα οι νόρμες και οι κανόνες που οφείλουν όλοι, όσοι αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας να τηρούν και να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα. Άλλωστε η δημιουργία, από την πρώτη κιόλας ημέρα, ενός ήσυχου και οργανωμένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου.

Στο παιδαγωγικό αυτό πλαίσιο οι απαραίτητες ενέργειες είναι οι εξής: .

  • Η ακραία συμπεριφορά του μαθητή αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας του/της εκπαιδευτικού της τάξης και των γονέων του μαθητή/της μαθήτριας.
  • Αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα τότε ο/η εκπαιδευτικός συνεργάζεται με τον Προϊστάμενο/νη και το Σύλλογο Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου.
  • Αν παρόλα αυτά οι προτάσεις όλων δεν οδηγούν στη επίλυση του θέματος τότε καλείται η Συντονίστρια. Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή του.

Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η       βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας  φροντίζουν για τα εξής:

  • Να συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός ήρεμου, θετικού, συνεργατικού, συμπεριληπτικού, εποικοδομητικού σχολικού κλίματος φροντίζοντας για την πρόοδο όλων των μαθητών /μαθητριών τους και να τους προσφέρουν παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική.
  • Να ενδιαφέρονται για τις συνθήκες ζωής των μαθητών/μαθητριών τους στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά των μαθητών/μαθητριών τους και υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.
  • Να ενθαρρύνουν τους μαθητές/μαθήτριες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το Νηπιαγωγείο και να καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.
  • Τα θέματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς στο Νηπιαγωγείο, να αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με την εκπαιδευτικό υπεύθυνο της τάξης, την Προϊσταμένη της σχολικής μονάδας, το Σύλλογο Διδασκόντων και την  Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος.
  • Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Άλλωστε κάθε μαθητής αποτελεί μια ιδιαίτερη ξεχωριστή προσωπικότητα και έχει τις δικές του ανάγκες, τα δικά του προβλήματα και τη δική του ψυχοσύνθεση

    3. ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ.

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός είναι φαινόμενα που έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών όσο και στη διαδικασία μάθησης, δηλαδή ακριβώς στα πεδία που εντοπίζονται τα κύρια αντικείμενα δράσης του Νηπιαγωγείου, ενώ σύμφωνα με μελέτες, η βία και ο σχολικός εκφοβισμός [bullying] είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακόμα και στην ηλικία των 5 ετών και μάλιστα τα διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν στο νηπιαγωγείο είναι αριθμητικά ίσα με αυτά που συμβαίνουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Η παρορμητικότητα των παιδιών και ο αυθορμητισμός της ηλικίας τους μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικρών παιδιών άμεσα και έγκαιρα, να επέμβουμε και να προλάβουμε τέτοιου είδους περιστατικά.

Ωστόσο ένα παιδί που συμπεριφέρεται έτσι άσχημα σε τόσο μικρή ηλικία, δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να το κάνει και μεγαλώνοντας, αρκεί να γίνουν έγκαιρα συντονισμένες προσπάθειες από το εκπαιδευτικό προσωπικό και κυρίως τους γονείς.

Για το λόγο αυτό ο Κανονισμός Λειτουργίας του 2/θ 10ου Νηπιαγωγείου Άρτας δίνει ιδιαίτερη σημασία στο κεφάλαιο αυτό, όπου εξειδικεύονται οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς, τονίζονται οι τρόποι επίλυσης διαφορών και διαφύλαξης της εύρυθμης λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και συστηματοποιείται η ανάγκη της πρόληψης φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας:

  • Φροντίζουν για την ανάπτυξη θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος, το οποίο θα πρέπει να επιδιώκεται να επικρατεί στους χώρους του Νηπιαγωγείου. Ο εκφοβισμός είναι πρόβλημα σχολικής πειθαρχίας και οι εκπαιδευτικοί έχουν ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών και τη δημιουργία πολιτισμένου κλίματος στο Νηπιαγωγείο.
  • Αντιμετωπίζουν κάθε φαινόμενο εκφοβισμού με σοβαρότητα και με ριζικό τρόπο. Θα πρέπει, από την πρώτη ημέρα, να εξηγείται στα παιδιά ποιοι είναι οι κανόνες της επιτρεπτής και φιλικής συμπεριφοράς και ότι είναι ευθύνη όλων των παιδιών να αναφέρουν οτιδήποτε θεωρήσουν ως αρνητικό.
  • Αναρτούν στην τάξη τους το σύνολο των κανόνων συμπεριφοράς, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί μετά από συζήτηση με τα παιδιά.
  • Μεριμνούν ώστε οι κανόνες αυτοί να είναι ξεκάθαροι και οι επιπτώσεις από τη μη τήρησή τους αποφασίζονται από τα ίδια τα παιδιά, ώστε να γίνουν αποδεκτές, δίνοντας πάντα έμφαση κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, στην επιβράβευση των θετικών συμπεριφορών και στη δυνατότητα ευκαιριών για βελτίωση των αρνητικών. Συνεργασία με τις οικογένειες των μαθητών/τριών με σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών στα παραπάνω και στο σπίτι. Υπάρχει μέριμνα από την πλευρά των εκπαιδευτικών οι λανθασμένες συμπεριφορές των παιδιών να μην μεταδίδονται στους γονείς ως παραπτώματα αλλά ως ευκαιρίες για αυτορρύθμιση, αυτοέλεγχο και βελτίωση από το ίδιο το παιδί, με βασικό κίνητρο τη δυναμική της ομάδας και ζητείται από αυτούς να διατηρούν την ίδια οπτική και κατεύθυνση και στο σπίτι, να υπάρχει δηλαδή συνέχεια του εκπαιδευτικού πλαισίου για καλύτερα αποτελέσματα
  • Μιλούν για συναισθήματα. Για το πώς νιώθουν οι άλλοι, για το πώς νιώθουν τα ίδια τα παιδιά και τα βοηθούν, ώστε να τα εκφράζουν. Διδάσκονται με κατάλληλες δραστηριότητες την αποδοχή, το σεβασμό του ενός από τον άλλον.
  • Επιδιώκουν την χρήση κινήτρων για την επιβράβευση (ατομικές κάρτες) των μαθητών, πραγματοποιώντας δραστηριότητες και παιχνίδια (όπως κουκλοθέατρο, παιχνίδια ρόλων, δραματοποίηση, δημιουργία γωνιάς για την επίλυση διαφωνιών) με σκοπό την τόνωση της αυτοεκτίμησής τους και την βελτίωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς.

 

3.1 Μέτρα πρόληψης για το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

 

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες πρακτικές για την αποτελεσματικότερη  πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού   που αφορούν όλη τη σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς).

  • Επίβλεψη σχολικών χώρων

Ουσιαστική και αποτελεσματική εποπτεία των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, ιδιαίτερα κατά τα διαλείμματα, κυρίως στους χώρους όπου είναι πιθανό να συµβούν περιστατικά σχολικού εκφοβισµού από τους μαθητές, όπως οι τουαλέτες.

  • Αξιοποίηση του αναλυτικού προγράμματος

Υλοποίηση θεματικών προσεγγίσεων σχεδίων εργασίας και καινοτόμων προγραμμάτων  καλλιεργώντας τις έννοιες του αμοιβαίου σεβασμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της διαπολιτισμικότητας από τους μαθητές μας.

  • Επιμόρφωση και κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου μας

Οργάνωση επιμορφωτικών συναντήσεων-ημερίδων με στόχο την αναγνώριση και την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν ν’ αναγνωρίζουν τη συμπεριφορά εκφοβισμού στην πρώιμη φάση, ώστε να την αποτρέψουν και να βελτιστοποιήσουν τον ρόλο τους σε προγράμματα  πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών οργανώνεται σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου μας.

  • Συνεργασία μεταξύ σχολείου, εκπαιδευτικών και γονέων

Η συνεργασία του Νηπιαγωγείου με την οικογένεια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενημέρωση των γονέων για τις πρακτικές του σχολείου μας, πάνω σε θέματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς ενθαρρύνοντας την συμμετοχή των γονέων σε δράσεις και προγράμματα που θα υλοποιούνται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Η οικογένεια και το Νηπιαγωγείο που είναι οι βασικοί φορείς κοινωνικοποίησης των παιδιών, πρέπει να συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε στους αυριανούς πολίτες να μεταδοθούν αξίες που θα τους βοηθούν να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής , να ευτυχούν και να προοδεύουν.

  • Επιμορφωτικές συναντήσεις με τους γονείς για το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Πραγματοποίηση επιμορφωτικών συναντήσεων µε τους γονείς για να ευαισθητοποιηθούν σχετικά µε το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισµού, προκειμένου να είναι προϊδεασμένοι ώστε να ανιχνεύσουν συμπτώματα εάν τυχόν εμπλακούν µε κάποιο τρόπο τα παιδιά τους σε τέτοια περιστατικά. Η οργάνωση και η υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων θα γίνονται σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου.

3.2 Μέτρα διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

 

  • Παρεμβάσεις σε μαθητές – «Θύτης», «Θύμα» και «μαθητές-θεατές»

Στο πλαίσιο της διαχείρισης, της αντιμετώπισης και της θεραπείας φαινομένου σχολικού εκφοβισμού, η υπεύθυνη νηπιαγωγός του τμήματος  συζητά :

α) το περιστατικό  με το «θύμα»,

β) με το «θύτη»,

γ) με τους μαθητές – θεατές και

δ) δίνει μια οικειοθελής ευκαιρία τόσο στο θύτη όσο και στο θύμα να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Στη συνέχεια, ενημερώνει την  Προϊστάμενη του Νηπιαγωγείου και με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες για το «θύτη». Τέλος ενημερώνονται, άμεσα, οι γονείς.

  • Προγράμματα παρέμβασης σε ομάδες-στόχο

Για την διαχείριση και την αντιμετώπιση ενός περιστατικού σχολικής βίας και εκφοβισμού θα παρέμβουμε με την υλοποίηση προγραμμάτων  που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση, διαχείριση ή και θεραπεία συγκεκριμένων προβλημάτων ή θεμάτων  των εμπλεκόμενων μαθητών/τριών στο συγκεκριμένο περιστατικό, είτε ως «θύματα» είτε ως «θύτες» με εκπαίδευση διαχείρισης θυμικών καταστάσεων διαχείρισης  βίας και του εκφοβισμού, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.

Ενδεικτικό πρόγραμμα που έχουμε εντάξει για την συγκεκριμένη παρέμβαση είναι: α) το πρόγραμμα «Βήματα για τη ζωή» Ενδεικτικά βιβλία: α) Μίλα μη φοβάσαι: Τρείς ιστορίες για τη βία στο σχολείο, β) Τα μπαλόνια της φιλίας , Η Μόνα στο καινούργιο σχολείο 2 ιστορίες για τη βία, γ) Αχινός ο υπερασπιστής του Τριγονωψαρούλη και Ενδεικτική ταινία: Τα μπλε γυαλιά.

  • Παρεμβάσεις σε μαθητές –θεατές

Σε περίπτωση περιστατικού σχολικής βίας εκτός από τους εμπλεκόμενους μαθητές είτε ως «θύτης» είτε ως «θύμα» εμπλέκονται και οι μαθητές που «βλέπουν» το περιστατικό. Θα οργανώσουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών-θεατών στις επιπτώσεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στους εμπλεκομένους και στον ρόλο τους για την αποτροπή εκδήλωσης τέτοιων περιστατικών .

Παράδειγμα τέτοιων παρεμβάσεων είναι τα θεατρικό έργο: Η Φάρμα του Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν σε ανοικτό διάλογο σχετικά με την οπτική των μαθητών-θεατών σε περιστατικά σχολικής βίας και σε αποτελεσματικούς τρόπους για την ενδυνάμωση του ρόλου των μαθητών-θεατών στην αποτροπή εκδήλωσης περιστατικών βίας.

  • Συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογενειών των εμπλεκόμενων μαθητών σε περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Συναντήσεις και ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του σχολείου και των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού με σκοπό:

α) την άμεση ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων,

β) την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών,

γ) αν χρειαστεί, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη αυτών.

Η οργάνωση και η υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων θα γίνονται σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου.

     4. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

Το  10ο 2/θ Νηπιαγωγείου Άρτας οργανώνει, σε κάθε σχολικό έτος, σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στους Τριμηνιαίους Προγραμματισμούς και στο Ωρολόγιο Πρόγραμμά του, που συντάσσεται από την Προϊσταμένη του με βάση την με αριθ. πρωτ. 130272/Δ1/05-08-2016 (ΦΕΚ 2670/2016, τ. Β ́)Υ.Α, όπως τροποποιήθηκε με το κεφ. Β, του άρθρ. 11 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), και το άρθρο 23, ν.4559/2018 ( ΦΕΚ 142 Α) και θεωρείται και εγκρίνεται από την κ. Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το οποίο ακολουθείται  καθορίζεται με βάση τα όσα προβλέπει και περιλαμβάνει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) για το Νηπιαγωγείο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι επίσης σύμφωνο με τις απαιτήσεις της εποχής μας, τόσο για την παροχή ποιοτικής αλλά και άρτιας εκπαίδευσης και έχει στόχο τη σύνδεση της σχολικής με την κοινωνική ζωή, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/μαθητριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα.

Οι γονείς ενημερώνονται για τους Τριμηνιαίους Προγραμματισμούς  του Νηπιαγωγείου στις τακτικές προγραμματισμένες συναντήσεις μας και γίνονται αρωγοί, στο έργο μας, οργανώνοντας από κοινού δράσεις.

Συγκεκριμένα:

 

  1. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων προεκτείνεται και συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία, θέατρα, εκθέσεις, ΚΠΕ, με θρησκευτικές και επετειακές εκδηλώσεις.

Έξοδοι από το νηπιαγωγείο πραγματοποιούνται σε μικρή απόσταση από το νηπιαγωγείο και έχουν ψυχαγωγικό, παιδαγωγικό και μορφωτικό σκοπό, όπως προβλέπεται από το αναλυτικό πρόγραμμα και πραγματοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας και είναι ενταγμένες στον προγραμματισμό.

Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται το ημερήσιο σχολικό διδακτικό ωράριο, ενώ θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, προς τους γονείς και γραπτή έγκρισή τους.

 

  1. Δράσεις – Προγράμματα εκπονούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς και  βασίζονται πάντα στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών υπό την επίβλεψη της Συντονίστριας εκπαιδευτικού Έργου.

 

  1. Σχολικές γιορτές – εκδηλώσεις.

Οι σχολικές γιορτές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλου τύπου, καθώς και οι διδακτικές επισκέψεις αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής – με σκοπό την υποβοήθηση του σχολικού έργου – και για το λόγο αυτό οι μαθητές καλό θα ήταν να μην απουσιάζουν από αυτές, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

 

Θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις και σχολικές γιορτές για την Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού , Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων , 28η Οκτωβρίου,17η Νοεμβρίου, Χριστούγεννα, Απόκριες, 25η Μαρτίου, γιορτή της μητέρας, γιορτή λήξης). Αν χρειαστεί συνδρομή γονιών θα ζητηθεί. Το ωράριο κατά τη διάρκεια των γιορτών διαμορφώνεται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Στις Εθνικές γιορτές  μετά τη λήξη της γιορτής αποχωρούν τα παιδιά και δεν λειτουργεί το Ολοήμερο Τμήμα.

Θα οργανώσουμε δράσεις καθ΄όλη την διάρκεια του σχολικού  έτους στοχεύοντας στο να  εμπλουτίσουμε  τις εμπειρίες των μαθητών από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, κάνοντας πειραματισμούς, παρατηρήσεις, υποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα, προάγοντας την κριτική σκέψη των μαθητών και την εργασία σε ομάδες, την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και τον σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις.

     5. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Το Νηπιαγωγείο θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την οικογένεια του μαθητή/της μαθήτριας, και με όλους τους Φορείς, η συνεργασία των οποίων κρίνεται κάθε φορά απαραίτητη, για την εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου. Ο ρόλος, όμως, όλων αυτών των συνιστωσών της λειτουργίας του θα παραμένει διακριτός και οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν, από την πλευρά τους να συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με την δέουσα ευγένεια, σοβαρότητα και σεβασμό που επιβάλλει το λειτούργημά τους και ο χώρος του Νηπιαγωγείου.

Οι συναντήσεις με τους γονείς των μαθητών και τους εμπλεκόμενους φορείς, τη φετινή χρονιά, και όσο οι υγειονομικές συνθήκες και τα πρωτόκολλα δεν αλλάξουν θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στον χώρο της σχολικής μονάδας με τους γονείς του κάθε τμήματος σε διαφορετικό χρόνο. .

 

5.1 Πεδία συνεργασίας.

Τα σημεία που θεωρούνται σημαντικά για αυτή τη συνεργασία Νηπιαγωγείου – Οικογένειας  είναι τα εξής:

  • Οι συναντήσεις με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών για την ενημέρωσή τους για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους θα γίνεται με βάση το άρθρο 14 του ΠΔ79/17 «Παιδαγωγικές συναντήσεις και ενημέρωση για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών και μαθητριών», το οποίο ορίζει τα εξής:
  1. Στην αρχή του διδακτικού έτους, η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες για το ωρολόγιο πρόγραμμα και το αναλυτικό πρόγραμμα, τις ώρες και ημέρες επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους και για θέματα που αφορούν την αγωγή και την πρόοδο των μαθητών και εν γένει τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου.
  2. Προγραμματίζεται συνάντηση, μία φορά τουλάχιστον τον μήνα, σε προκαθορισμένη από την Προϊσταμένη και τους εκπαιδευτικούς, ημέρα και ώρα, μετά τη λήξη των μαθημάτων του υποχρεωτικού προγράμματος και εντός του εργασιακού ωραρίου. Επιπλέον, η εκπαιδευτικός του κάθε τμήματος μπορεί να συναντηθεί και εκτάκτως με τους γονείς/κηδεμόνες κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο.

Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 10ου Νηπιαγωγείου Άρτας έχει οριστεί ως ημέρα ενημέρωσης των γονιών η πρώτη Τετάρτη  κάθε μήνα, στο 2ο και 3ο Υποχρεωτικό Πρωινό Τμήμα  που υπεύθυνες  είναι η Βλαχοπούλου Παναγιώτα και Αγοραστάκη Μαρία Βασιλική αντίστοιχα  η ενημέρωση θα γίνεται μετά τις 13:10 , στο 1ο/Υποχρεωτικό Πρωινό Τμήμα με υπεύθυνη την Λάμπρου Δήμητρα η ενημέρωση θα γίνεται στις 12.30 ενώ  στα Προαιρετικά   Ολοήμερα  Τμήματα , που υπεύθυνοι είναι οι: Παππάς Γεώργιος και Στούμπου Χρυσούλα  , η ενημέρωση θα γίνεται από τις 11.00 έως τις 12.00 μ.μ.

Για τον μαθητή Παράλληλης στήριξης που φοιτά στο 1ο/Υποχρεωτικό Πρωινό Τμήμα υπεύθυνες για ενημέρωση είναι η Λιόντου Αριστούλα Νηπιαγωγός Παράλληλης Στήριξης και η Βλαχοπούλου Παναγιώτα  στις 13:10

  1. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη του τριμήνου με ευθύνη της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου και των εκπαιδευτικών του κάθε τμήματος προγραμματίζονται συναντήσεις με τους γονείς προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους.

Οι συναντήσεις αυτές προγραμματίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και πραγματοποιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου και εντός του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών και σε χρόνο που επιτρέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων/κηδεμόνων σε αυτές, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985. Λόγω της ιδιαιτερότητας της φετινής χρονιάς, οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται με τον τρόπο που περιγράφουμε παραπάνω.

  • Για να υλοποιείται απρόσκοπτα αυτή η επικοινωνία οι γονείς οφείλουν, επιπλέον, να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην είσοδο του Νηπιαγωγείου και τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές.
  • Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων το Νηπιαγωγείο πρέπει, οπωσδήποτε, να γνωρίζει ποιος από τους δυο γονείς έχει την κηδεμονία.
  • Οι γονείς, επίσης, οφείλουν να γνωστοποιούν εμπιστευτικά στη νηπιαγωγό της τάξης και στην προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού (π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό κ.λπ.), προκειμένου η νηπιαγωγός να γνωρίσει καλύτερα τις ανάγκες και τις αδυναμίες του και να δουλέψει πάνω σ’ αυτές.
  • Σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το Νηπιαγωγείο για τους λόγους αυτής της απουσίας.
  • Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν το Νηπιαγωγείο για τους αριθμούς τηλεφώνων τους, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για κάθε αλλαγή αυτών των αριθμών ,ώστε να μπορεί το Νηπιαγωγείο να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία μαζί τους, για κάθε ανάγκη που τυχόν θα προκύψει. Επίσης, οφείλουν να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις, έντυπες ή ηλεκτρονικές, ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του Νηπιαγωγείου.
  • Σε περίπτωση που ένα νήπιο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Νηπιαγωγείο, δηλώσει αδιαθεσία, αμέσως ενημερώνεται τηλεφωνικά από τη νηπιαγωγό ή την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου ο γονέας/κηδεμόνας του για την άμεση προσέλευσή του στο Νηπιαγωγείο και την παραλαβή του παιδιού του. Ο γονέας σε περίπτωση ασθένειας συνιστάται να επικοινωνήσει με γιατρό και στη συνέχεια να ενημερώσει το Νηπιαγωγείο. Θα χρειαστεί ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Νηπιαγωγείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών θα πρέπει να προσκομίζουν έγκαιρα τα διάφορα έγγραφα (π.χ. Α.Δ.Υ.Μ., Βιβλιάρια Εμβολίων, Υπεύθυνες Δηλώσεις, κ.ά.) που τους ζητούνται από το Νηπιαγωγείο.
  • Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει ή να τιμωρεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ στο χώρο του Νηπιαγωγείου.
  • Κάθε φορά που θα δημιουργείται θέμα το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο   μαθητή, ο πρώτος που θα ενημερώνεται σχετικά θα είναι ο γονέας/κηδεμόνας. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχει κάτι που δυσαρεστεί, προβληματίζει ή ενοχλεί τους γονείς σε σχολικό επίπεδο θα πρέπει να το συζητούν με την υπεύθυνη νηπιαγωγό και την Προϊσταμένη. Και στις δύο περιπτώσεις ο γονέας/κηδεμόνας. θα πρέπει να συνεργάζεται, για την επίλυση του θέματος, με το Νηπιαγωγείο.

5.2 Συνεργασία Σχολείου-Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

Στη σχολική μας  μονάδα δεν υφίσταται Σύλλογος Γονέων/Κηδεμόνων που να είναι νόμιμα συστημένος με απόφαση Πρωτοδικείου και το Δ.Σ. του να έχει προκύψει από εκλογικές διαδικασίες μετά από Γενική Συνέλευση.

5.3  Σχολικό Συμβούλιο.

Ένα ανοιχτό στην κοινωνία, συνεργατικό και δημοκρατικό Νηπιαγωγείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας − μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών, Προϊσταμένης, Γονέων και Κηδεμόνων, Σχολικής Επιτροπής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης − προκειμένου να επιτύχει στην αποστολή του.

Για το σκοπό αυτό, στη σχολική μονάδα λειτουργεί το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2/θέσιου 10ου Νηπιαγωγείου Άρτας, και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι η συμβολή του στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Το Σχολικό Συμβούλιο λειτουργεί συνεργατικά και προτείνει παρεμβάσεις για την επίλυση θεμάτων που αφορούν στην υγιεινή, στην ασφάλεια και στην πρόληψη ατυχημάτων στον σχολικό χώρο καθώς και σε ζητήματα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής του Νηπιαγωγείου.

      6. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.

6.1 Οι ενέργειες των εκπαιδευτικών για τη διασφάλιση της ποιότητας του σχολικού χώρου.

Το σύγχρονο Νηπιαγωγείο επιδιώκει το σεβασμό της προσωπικότητας του νηπίου, την ικανοποίηση των φυσικών και ψυχικών του αναγκών και το σεβασμό στις ατομικές του διαφορές. Και όλα αυτά μέσα σε μια ατμόσφαιρα στην οποία βασιλεύει η χαρά, το παιχνίδι, η δημιουργία και η πειθαρχημένη ελευθερία.

Για να επιτευχθούν τα προαναφερόμενα, με τον καλύτερο τρόπο, κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός, στα περιουσιακά στοιχεία του Νηπιαγωγείου, τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον του Νηπιαγωγείου, αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, στο Νηπιαγωγείο μας, οι ενέργειες των εκπαιδευτικών, γι αυτό το ζήτημα, είναι οι εξής:

  • Η οργάνωση και η διαμόρφωση των χώρων του νηπιαγωγείου μας, εσωτερικού και εξωτερικού, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που υπάρχει, ώστε να δημιουργηθούν χώροι ασφαλείς, άνετοι και ελκυστικοί για τους μαθητές μας.
  • Η μέριμνα για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων, για την καλή χρήση τους στη σχολική τάξη και τέλος για τη λειτουργικότητα και την αντικατάστασή τους, σε περίπτωση φθοράς.
  • Η φροντίδα για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του Νηπιαγωγείου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.
  • Εβδομαδιαίος ορισμός υπεύθυνων μαθητών για τη φροντίδα των γωνιών -κέντρων ενδιαφέροντος.
  • Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση καινοτόμων περιβαλλοντικών προγραμμάτων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών για ένα καθαρό και φροντισμένο σχολικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση για τη φύση, την καλλιέργεια καλαισθησίας (δημιουργία σχολικού κήπου, οι κατασκευές μας ως επί το πλείστον γίνονται  με ανακύκλωση «άχρηστου» οικιακού  υλικού που μας προμηθεύουν οι μαθητές μας )
  • Η συνεργασία με τους γονείς και τους τοπικούς φορείς για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος της διδακτικής πράξης.

 

 6.2 Βοηθητικό προσωπικό

Στο Νηπιαγωγείο μας υπηρετούν δύο άτομα ως βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας σε 2 τρίωρες βάρδιες πρωϊνή 9.30- 12.30 και απογευματινή 14.00- 17.00  που οφείλουν να κρατούν  το χώρο καθαρό, υγειονομικά κατάλληλο για την παρουσία των μαθητών τόσο στο πρωινά τμήματα, όσο και στα προαιρετικά ολοήμερα τμήματα  του Νηπιαγωγείου.

Το ωράριά τους και τα καθήκοντά τους στο σχολείο ορίζονται με βάση την σχετική σύμβαση, από το φορέα πρόσληψής τους (Δήμος Αρταίων).

 

   7. Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια με ποικίλες συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι σχολικές μονάδες, ως λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας και δραστηριοποίησης ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας έναντι των κινδύνων αυτών.

Η απρόβλεπτη ή περιστασιακή κρίση είναι αυτή που συνδέεται ευθέως με την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου διαχείρισής της. Τα κρίσιμα συμβάντα χρήζουν έγκαιρων και έγκυρων ενεργειών ανταπόκρισης. Η έγγραφη και οργανωμένη αποτύπωση αυτών, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, συνιστά το πρωτόκολλο – σχέδιο διαχείρισης κρίσεων. Τα οφέλη ενός τέτοιου σχεδίου έγκεινται στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ψυχικής υγείας του ανθρώπινου δυναμικού του σχολείου:

Οι φάσεις του σχεδίου υλοποίησης της διαχείρισης κρίσεων είναι οι εξής:

  1. Προσδιορισμός της κρίσης – γεγονότος (π.χ. πλημμύρα, πυρκαγιά).
  2. Επίπεδο αντιμετώπισης.
  3. Ειδοποίηση – ενημέρωση όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κρίσης.

4.Επιλογή τρόπου και πλαισίου ενημέρωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, των γονέων και κηδεμόνων.

5.Αξιολόγηση διαχείρισης της κρίσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει σε κάθε σχολική μονάδα να δημιουργηθεί μια Ομάδα Διαμόρφωσης Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων, που συνήθως είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων με επικεφαλής τον Προϊστάμενο/Προϊσταμένη και αρχικώς να αναπτυχθεί ένα γενικό σχέδιο προετοιμασίας του σχολείου για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Για την προστασία από σεισμούς και συνοδά φυσικά φαινόμενα επικαιροποιείται τακτικά το    Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στην αρχή της σχολικής χρονιάς και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Ο  Προϊστάμενος/η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, στην αρχή του σχολικού έτους και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. Επίσης, ενημερώνουν τους μαθητές/μαθήτριες για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση κρίσης οι μαθητές/μαθήτριες παραδίδονται μόνο στους γονείς/κηδεμόνες τους ή στα πρόσωπα που οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ορίσει γραπτώς για την παραλαβή των μαθητών/τριών από τη σχολική μονάδα.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, Διευθυντές/Διευθύντριες, Προϊστάμενοι/Προϊστάμενες οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.

 

 

8.   ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ – ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Η συγγραφή και συν-υπογραφή ενός Συμβολαίου με κανόνες συμπεριφοράς ανάμεσα στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του κάθε τμήματος, συντελεί στην εσωτερίκευση και τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και αναπόφευκτα στη δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης μεταξύ των μελών της σχολικής μας κοινότητας.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας έχει ισχύ για ένα σχολικό έτος και επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ όταν κριθεί αναγκαίο, αναπροσαρμόζεται, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου, που κατά καιρούς προκύπτουν.

Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Προϊσταμένη του Σχολείου, τον Σύλλογο Διδασκόντων, και τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, σχετικά με τον κανονισμό του Νηπιαγωγείου και η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία

 

 

 

                                                                                                     Άρτα     27 /09/2022

                                                                                         Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

                                                                                                       Λάμπρου Δήμητρα

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας    

Καλό μήνα με παραμύθια του κόσμου………………

Μαρ 20221

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλό μήνα με παραμύθια του κόσμου………………    

Ειρήνη, ένα παιδί πρόσφυγας

Φεβ 202228

 Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα . . .

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ειρήνη, ένα παιδί πρόσφυγας    
« Παλιότερα άρθρα

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων