10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

cropped IMG 8687

Μαθαίνουμε παίζοντας… με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές!!

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Εφαρμογή πρακτικών διαφοροποιημένης μάθησης» και στον άξονα «Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση» της σχολικής μας μονάδας για το σχολικό έτος 2023-24 με σκοπό τη βελτίωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου οι εκπαιδευτικοί μας κα Κουτσιλέου Σταματίνα φιλόλογος ειδικής αγωγής και η κα Αρσενίου Έλλη φιλόλογος γενικής εκπαίδευσης εφάρμοσαν στην τάξη σενάριο διδασκαλίας με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές.

Συγκεκριμένα την Τρίτη και την Τετάρτη, 16-17 Απριλίου, υλοποίησαν διαφοροποιημένη διδασκαλία, σε τμήμα της Β΄ Γυμνασίου, στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στην 9η Ενότητα «Καλλιπάτειρα». Σε δύο διδακτικές ώρες, οι μαθητές και οι μαθήτριες διερεύνησαν την σημασία, την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων και τη διαχρονικότητα των Ολυμπιακών αξιών, αλλά και αναστοχάστηκαν πάνω στο διαχρονικό ζήτημα του γυναικείου αποκλεισμού.

Κατά την πρώτη διδακτική ώρα χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τα ενδιαφέροντά τους, συμπλήρωσαν τους διαβαθμισμένους γραφικούς οργανωτές που δόθηκαν από την κα Κουτσιλέου, που οργάνωσε αυτό το σενάριο, και ανέλαβε η κάθε ομάδα από μία δημιουργική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα, αφού διάβασε το τραγούδι για την Καλλιπάτειρα, έγραψε ένα τραγούδι hip-hop που συνέθεσε και μελοποίησε η ίδια. Η δεύτερη ομάδα, αφού διάβασε παράλληλα κείμενα «Οι γυναίκες στη γυμναστική και τα αθλήματα» οργάνωσε μια ομιλία για το WOW Festival στο Ίδρυμα Νιάρχος που συνοδεύτηκε με πανό με συνθήματα «Όχι στην καταπίεση των γυναικών» μιλώντας για τα στερεότυπα. Η τρίτη ομάδα ετοίμασε ένα παιχνίδι ρόλων ανάμεσα σε δικαστές και Καλλιπάτειρα όταν αυτή δικάστηκε για την παράβαση του νόμου των Ολυμπιακών Αγώνων, ετοιμάζοντας την επιχειρηματολογία για την απολογία της. Η τέταρτη ομάδα δραματοποίησε τη διήγηση του Παυσανία.

Στη δεύτερη διδακτική ώρα, παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια όλα τα έργα των ομάδων. Υπήρξε αναστοχασμός για το συγκεκριμένο σενάριο και οι μαθητές/τριες αξιολογήθηκαν ατομικά και ομαδικά.

Υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια του σεναρίου, συντόνιζαν και εμψύχωναν τις ομάδες, οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν καλύτερα τη διήγηση του Παυσανία για την Καλλιπάτειρα, κατανόησαν τη σημασία της νίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και προβληματίστηκαν για τη θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα και σήμερα. Πάνω απ’ όλα, συνεργάστηκαν αρμονικά και έμαθαν παίζοντας!

‘Φτιάχνοντας αναμνήσεις’ – Η Τριήμερη Εκδρομή της Γ’ Τάξης του σχολείου μας (27-29/03/24)

IMG 0286nΤετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και η τριήμερη εκδρομή της Γ’ Τάξης του σχολείου μας ξεκινά! Ραντεβού 6.00 το πρωί στην κεντρική είσοδο! Και ήμαστε όλοι εκεί στην ώρα μας! Τέτοια ήταν η λαχτάρα κι η ανυπομονησία μας!

Πρώτος μας σταθμός η Βεργίνα! Στην υποβλητική ατμόσφαιρα του μουσείου και με την πολύτιμη αρωγή του ξεναγού ξεδιπλώνεται μπροστά στα έκθαμβα μάτια των μαθητών μας το μεγαλείο της Μακεδονικής Ηγεμονίας. Περίτεχνες χρυσές δημιουργίες, πολυτελή κοσμήματα, πολύχρωμες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, αλλά και εκατοντάδες άλλα αντικείμενα μικροτεχνίας… Το ενδιαφέρον και ο θαυμασμός των παιδιών κορυφώνεται στη θέα της ασπίδας και της πανοπλίας του Φιλίππου Β΄ καθώς και της φημισμένης χρυσής λάρνακας που βρέθηκε στον τάφο του με το χαρακτηριστικό δεκαεξάκτινο αστέρι στην επιφάνεια της και το εντυπωσιακό χρυσό στεφάνι να αιωρείται πάνω απ’ αυτήν. Κι ενώ στην αρχή τα παιδιά παρακολουθούν τις περιγραφές και τις αφηγήσεις του ξεναγού, ξαφνικά οι ρόλοι αντιστρέφονται και τον λόγο παίρνουν τα ίδια τα παιδιά καταθέτοντας τις μυθολογικές και ιστορικές τους γνώσεις… για τη θεά Δήμητρα, την Περσεφόνη, τον μέγα Αλέξανδρο…

Η πρώτη ημέρα συνεχίζεται στο περίφημο άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα! Ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς, που αφήνει άφωνα τα παιδιά της πόλης! Μεγάλα πλατάνια, βελανιδιές, φλαμουριές, ρυάκια, λιμνούλα, ξύλινα γεφύρια και το βουητό του ιστορικού ποταμού Αράπιτσα, εκεί που το 1822 έπεσαν οι γυναίκες της Νάουσας με τα παιδιά τους, για να αποφύγουν τη σκλαβιά των Τούρκων.

Και για το κλείσιμο της πρώτης ημέρας, μαθητές και συνοδοί δε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τίποτα καλύτερο από ένα πλούσιο δείπνο και στιγμές χαλάρωσης στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο μας στην παραλία της Κατερίνης…

Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη, τη νύμφη του Θερμαϊκού. Πρώτος μας σταθμός το Επταπύργιο, με θέα τον Θερμαϊκό και με  ξεναγό – αρχαιολόγο στη διάθεσή μας, να μας εξηγεί ό,τι βλέπουμε, με κάθε λεπτομέρεια.

Επόμενος σταθμός ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία του ναού, προσκύνησαν τα Άγια Λείψανα του Μεγαλομάρτυρος, μπήκαν στην κρύπτη, τον τόπο μαρτυρίου και ταφής του Αγίου, είδαν το σημείο όπου έρρεε το αγίασμα και το μύρο, ταξίδεψαν στον χρόνο…

Η περιήγησή μας στα αξιοθέατα της πόλης συνεχίστηκε στην Αψίδα του  Γαλέριου (Καμάρα), στη Ροτόντα, ένα από τα σπουδαιότερα ρωμαϊκά μνημεία στη χώρα μας, με τους μαθητές μας να πειραματίζονται …με την ηχώ, και φυσικά στον Λευκό Πύργο. Σειρά είχε μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η περιήγησή μας έκλεισε με και βόλτα στην παραλία και στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε μελαγχολικά, λόγω της επικείμενης επιστροφής. Τη μελαγχολική διάθεση διέκοψε η επίσκεψή μας στο Δίον του νομού Πιερίας, το αρχαιολογικό πάρκο στους πρόποδες του Ολύμπου. Ιεροί ναοί της θεάς Δήμητρας, του Ασκληπιού, του Δία, ωδείο, λουτρά, μια ολόκληρη αρχαία πόλη πλαισιωμένη από το ανοιξιάτικο τοπίο με ανεμώνες, χαμομήλια και μαργαρίτες.

Αναχώρηση με προορισμό το Κάστρο Πλαταμώνα. Η πανοραμική θέα από το κάστρο κάτω στο μπλε του Αιγαίου πελάγους μάς αποζημίωσε για την κουραστική ανηφορική πορεία. Τελευταίος σταθμός, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, το γραφικό χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα, το χωριό μπαλκόνι στον Όλυμπο και στη θάλασσα με τη γραφική ομώνυμη εκκλησία στην μικρή πλατεία του χωριού.

Αργά το βράδυ, επιστροφή στην έδρα μας και, εκτός από τις αποσκευές μας, «φέραμε» και όσα πολύτιμα ζήσαμε τις τρεις τελευταίες ημέρες…

Τα συγχαρητήρια για την εκδρομή αυτή ανήκουν πρωταρχικά στα παιδιά μας, που ήταν υποδειγματικά από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, που δεν επέτρεψαν το παραμικρό που θα μπορούσε να σκιάσει την απόδρασή μας και την απήλαυσαν μέχρι το τελευταίο λεπτό!

Η υλοποίηση της εκδρομής αυτής, όμως, θα ήταν αδύνατη χωρίς την επιμονή και τη μεθοδικότητα της διευθύντριας κας Σταυρούλας Αναγνωστοπούλου, χάρη στην οποία υπερνικήθηκαν πολλές δυσκολίες, αλλά και χωρίς την πολύτιμη συνδρομή των συνοδών καθηγητών/-τριών, του τέως διευθυντή κ. Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, της κας Πελαγίας Αθανασίου και της κας Σοφίας Κούτουλα, που άφησαν πίσω τις οικογένειες και τις υποχρεώσεις τους, για να εξασφαλίσουν στα παιδιά μας αναμνήσεις ανεκτίμητες…

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε την κα Σοφία Κούτουλα και για κάτι ακόμα… για το μοίρασμα μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας, στο οποίο χρωστάμε την παρούσα ανάρτηση…IMG 0287n

Ζητήματα Προστασίας Ανηλίκων: Δράση Ενημέρωσης από την Ελληνική Αστυνομία (Τετάρτη 3-4-24)

Την Τετάρτη 3-4-24, κατόπιν αιτήματος του σχολείου, μας επισκέφθηκε κλιμάκιο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων) προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές μας για ζητήματα προστασίας ανηλίκων. Η ενημέρωση διήρκεσε μία διδακτική ώρα ανά τάξη και οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από ειδικούς της Ελληνικής Αστυνομίας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι ανήλικοι.

Φαινόμενα όπως ο διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκφοβισμός, η διαδικτυακή παραπλάνηση μέσα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα διαδικτυακά παιχνίδια και ο χρόνος παραμονής σε αυτά, η εκδικητική πορνογραφία, και οι διαδικτυακές απάτες ήταν μερικά από τα οποία ανέλυσαν οι καλεσμένοι στους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Τονίστηκαν ιδιαίτερα τα κρίσιμα ζητήματα: της  ανάρτησης φωτογραφιών ή βιντεοσκοπημένου υλικού τρίτων προσώπων, καθώς αποτελεί ποινικό αδίκημα και των αντικειμένων που θεωρούνται όπλα και απαγορεύεται ρητά να φέρουν στο σχολείο οι ανήλικοι μαθητές.Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έθεσαν ερωτήματα και έλυσαν απορίες τους. Ήταν μία διαφορετική ενημέρωση που άφησε στους μαθητές τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ευχαριστούμε θερμά την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής και το Τμήμα Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων και ιδιαίτερα τον Ανθυπαστυνόμο Λόφτσαλη Γεώργιο και Υπαστυφύλακα Κωνσταντίνο Ρόιδο, οι οποίοι μετέδωσαν στα παιδιά χρήσιμες γνώσεις και συμβουλές σχετικά την παραβατικότητα  και τα ζητήματα προστασίας ανηλίκων, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

Διδακτική Επίσκεψη της Γ’ Τάξης στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων (02-04-24)

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 04 03 183619

Την Τρίτη 02-04-24 οι μαθητές της Γ’ Τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων και ενημερώθηκαν για τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της Σχολής αυτής στην επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων.

Ειδικότερα, την υποδοχή των μαθητών μας, την περιήγησή τους στους εργαστηριακούς χώρους και τις εγκαταστάσεις και τη διάχυση πληροφοριών ανέλαβε εξειδικευμένο προσωπικό, διαφορετικό ανά τομέα και ειδικότητα. Έτσι, οι μαθητές μας δέχτηκαν καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με τα τέσσερα διαφορετικά Επαγγελματικά Λύκεια που στεγάζονται στη Σχολή, τους Τομείς που περιλαμβάνει καθένα από αυτά και τις Ειδικότητες που μπορούν να αποκτήσουν οι απόφοιτοι του κάθε Τομέα, αλλά και σχετικά με το πότε ακριβώς γίνεται η επιλογή Τομέα και Ειδικότητας. Πέρα απ’ αυτά, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σχολές ΑΕΙ & ΤΕΙ που είναι προσβάσιμες μέσω εξετάσεων για τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ δόθηκαν και οδηγίες για το πού ακριβώς μπορούν να αναζητήσουν επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι.

Τέλος, με την αυτοψία στους επιμέρους εργαστηριακούς χώρους, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αρτιότητα του εξοπλισμού, αλλά και την επάρκεια και ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Οι μαθητές μας αποχώρησαν με αίσθημα ικανοποίησης αναγνωρίζοντας ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική επίσκεψη, που όχι μόνο τους άνοιξε ορίζοντες, αλλά και αποδόμησε στερεότυπα και προκατασκευασμένες απόψεις για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Η διδακτική επίσκεψη υπάγεται στο Σχέδιο Δράσης “Δρόμοι μετά το Γυμνάσιο” του Άξονα “Σχολική Διαρροή – Φοίτηση” και έγινε με πρωτοβουλία των καθηγητών Κατερίνας Ζερβάκη, Δήμου Φαρδέλα, Ειρήνης Αλεξανδρίδου και Αναστάση Τσαφαρά.

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ’24!

Με υπερηφάνεια και με το βλέμμα στραμμένο ψηλά η συμμετοχή των μαθητών μας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Κι εμείς δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε να κρατούν πάντα ψηλά τα εθνικά και θρησκευτικά μας σύμβολα και ιδανικά.

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας για την παρουσία τους!

Συγχαρητήρια και στον καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Καραγιάννη, για τον συντονισμό και το εξαιρετικό αποτέλεσμα!

Σβήνουν δυο νύχτες, και δυο αυγές προβάλλουν στον αγέρα.

Δυο λευτεριές που σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα. 

Δυο λευτεριές ματόβρεχτες, παιδιά μεγάλου κόπου,

η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου.

Κ. Παλαμά

(για τα δύο «χαίρε». Το «χαίρε» του αρχαγγέλου και το «χαίρε» του εθνικού μας ποιητή). 

 

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στο σχολείο μας! (22-03-24)

Με λαμπρότητα τιμήθηκε για άλλη μια χρονιά στο σχολείο μας η διπλή γιορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας & του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τις αφηγήσεις και τις απαγγελίες των μαθητών μας, που ζωντάνεψαν μνήμες από την ηρωική εποποιΐα του ‘21, πλαισίωσε η χορωδία του σχολείου μας αποδίδοντας πατριωτικά ακούσματα κι επαναστατικούς ύμνους με μοναδικό παλμό. Αποκορύφωμα της γιορτής ήταν οι παραδοσιακοί χοροί του τέλους από τη χορευτική ομάδα του σχολείου μας, που προκάλεσε …σεισμό στη σκηνή και το ενθουσιώδες χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων!

Τα εύσημα για το άρτιο αποτέλεσμα ανήκουν στους συντελεστές της γιορτής,

στα παιδιά μας, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους τόσο στις πρόβες όσο και στη σκηνή,

στη φιλόλογο του σχολείου μας, κα Έλλη Αρσενίου, που ανέλαβε την επιλογή κι επιμέλεια του κειμενικού υλικού και τη διδασκαλία της απαγγελίας,

στην καθηγήτρια του σχολείου μας, κα Κατερίνα Ζερβάκη, που είχε την τεχνική υποστήριξη και

στον μουσικό μας, κ. Αναστάση Τσαφαρά, στον οποίο οφείλουμε τη διδασκαλία της χορωδίας, των μουσικών μας, αλλά και την εξαιρετική παρουσία της χορευτικής ομάδας του σχολείου μας!

Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας!

Διδακτική Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου (11-03-24)

Τη Δευτέρα 11-03-24 τμήματα όλων των τάξεων του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Ευγενίδου.  Οι μαθητές της Α’ & Β’ Τάξης παρακολούθησαν στον Θόλο την πλανηταριακή προβολή “Η Ιστορία της Γης” κάνοντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και διευρύνοντας τις γνώσεις τους για τη γένεση και την εξέλιξη του Ηλιακού μας συστήματος.  Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές της Γ’ τάξης παρακολούθησαν “Πειράματα Ηλεκτρισμού – Ηλεκτρομαγνητισμού”  κι εξοικειώθηκαν με τις έννοιες του φορτίου, του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου, της διαφοράς δυναμικού, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ηλεκτρικής αντίστασης, καθώς και με τη σύνδεση μεταξύ ηλεκτρισμού και μαγνητισμού και με τον νόμο της Ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής και των εφαρμογών του. Ήταν μια μοναδική εμπειρία γνώσης & ψυχαγωγίας ταυτόχρονα!

Ο εκφοβισμός θεριεύει με τη σιωπή σου & νικιέται με τη φωνή σου! (08-03-24)

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Με αφορμή την ημέρα αυτή και στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης “Σχέσεις των μαθητών: Όλοι ελεύθεροι, όλοι ασφαλείς” την Παρασκευή 08-03-24 σε τρία διαδοχικά δίωρα ανά τάξη οι μαθητές ενημερώθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με το μείζον αυτό φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από τους ίδιους τους μαθητές και αποτύπωση του προβληματισμού τους σε αφίσες.

Γενική εποπτεία δράσης, συντονισμός συζήτησης και επιμέρους δραστηριοτήτων & επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: κα Φιορούλα Γιακουμέλου (Υποδιευθύντρια). 

Η Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας! (07-03-24)

Την Τσικνοπέμπτη, 7 Μάρτη ’24, τις τελευταίες ώρες του ωρολόγιου προγράμματος, το προαύλιο του σχολικού μας συγκροτήματος γέμισε με ζωντάνια, κέφι και χορούς! Την επιμέλεια της μικρής γιορτής, για να τιμήσουμε το έθιμο της ημέρας,   είχαν η Διευθύντρια κα Αναγνωστοπούλου και ο καθηγητής μουσικής κος Αναστάσιος Τσαφαράς. Ο κος Τσαφαράς προετοίμασε άψογα τα κορίτσια της χορευτικής μας ομάδας, τα οποία έδωσαν την εναρκτήρια ώθηση στο μικρό ξεφάντωμα! Κυριάρχησαν τα παραδοσιακά αποκριάτικα ακούσματα, ενώ οι κρητικοί, ποντιακοί και άλλοι παραδοσιακοί χοροί παρέσυραν όλους, μαθητές και καθηγητές  σε έναν κύκλο που όλο και μεγάλωνε! Ευχόμαστε σε όλους Καλές Απόκριες με υγεία και χαρά!!

Όλοι στο χορό μπλεχτείτε και γελάτε και χαρείτε.
Πέστε: «Ζήτω η Αποκριά! Ζήτω κι η τρελή χαρά»

28/02/23 – 28/02/24: Έναν χρόνο μετά… Οι μαθητές μας δεν ξεχνούν…

Τέμπη

Έναν χρόνο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη κι ενώ οι καμπάνες της γειτονικής εκκλησιάς ηχούν πένθιμα, οι μαθητές μας αρνούνται να ξεχάσουν και περιμένουν μια δικαίωση, που αργεί…

Σελίδα 1 από 19

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση