Η πόλη μας!

Δημοσιευμένο στις 26 Μαΐου 2008 Κατηγορία: Γενικά από 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ν.ΙΩΝΙΑΣ

Μένουμε στην Νέα Ιωνία Βόλου. Η Νέα Ιωνία είναι μία καινούργια ξεχωριστή πολιτεία της Μαγνησίας με λίγων δεκάδων χρόνων ιστορία, που είναι χτισμένη στην κοιλάδα του Ξηρόκαμπου. Από την μεγάλη πολιτεία και πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας , το Βόλο, του οποίου αποτελούσε την νεότερη συνοικία ,τη χωρίζει από Νότια και Νοτιοανατολικά ο χείμαρρος του Κραυσίδωνα και από Νότια πάλι και Νοτιοδυτικά σιδηροδρομική γραμμή Βόλου- Λάρισας.

 

Τα Ανατολικά της σύνορα φτάνουν ως το Σαρακηνό , ενώ τα Βορινά και Βορειοδυτικά της είναι απεριόριστα. Σκαρφαλώνοντας πια στους λόφους του Κάκαβου και των Γλαφυρών , μαζί με τα Μελισσιάτικα και το Φυτόκο , η άπλα του χώρου ξεπερνά την έκταση που πιάνει ο Βόλος στο περιορισμένο χώρο της κοιλάδας του όπου στριμώχνεται και ασφυκτιά. Κάτι που βέβαια σημαίνει πως η Νέα Ιωνία έχει την άνεση να γίνει ακόμα πιο μεγάλη πολιτεία.

Βέβαια ο πληθυσμός της δεν είναι αυτός που αριθμεί ο Βόλος , ούτε καν ο μισός, μα συνέχεια αυξάνεται δυναμικά και σήμερα αριθμεί επίσημα τους 31.916 κατοίκους (απογραφή 2001).

Κάτι ωστόσο που δεν είναι ακριβές για τον πραγματικό πληθυσμό της πόλης μας.

 

Το όνομά της το πήρε από την Ιωνία της Μικράς Ασίας. Ένα μεγάλο μέρος του Ελληνισμού μετά την μικρασιατική καταστροφή πέρασε το Αιγαίο και ίδρυσε την Νέα Ιωνία. Το καλοκαίρι του1924 άρχισαν να χτίζονται στον Ξηρόκαμπο τα πρώτα σπίτια «του προσφυγικού συνοικισμού». Τα σπίτια ήταν μονοκάμαρες χτισμένες με τσιμεντόλιθους και σανίδες σκεπασμένες με πισσόχαρτο αντί για στέγη. Τα διέσχιζε ένας πλατύς δρόμος που λεγόταν «ο φαρδύς» , κεντρικός ακόμη και σήμερα δρόμος με το όνομα Λεωφόρος Ειρήνης . Παραμονές Χριστουγέννων του 1925 , δύο χιλιάδες προσφυγικές ψυχές βολεύτηκαν σε αυτά τα σπίτια.

Παρά την ραγδαία ανοικοδόμηση που ακολούθησε, τα «τετράγωνα» τα «Τζαμαλιώτικα» και τα «Γερμανικά» έμειναν να θυμίζουν τα χρόνια της προσφυγιάς. . Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι τα στενά σοκάκια.

Το οριστικό όνομα «Νέα Ιωνία» η πόλη το πήρε το 1947, όταν έγινε ξεχωριστός Δήμος.

Πρώτος Δήμαρχος ήταν ο Ευάγγελος Καραμπατζάκης.

 

Καλωσήρθατε

Δημοσιευμένο στις 26 Μαΐου 2008 Κατηγορία: Γενικά από 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ν.ΙΩΝΙΑΣ


Το 10ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας είναι ένα δημόσιο σχολείο που λειτουργεί στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας τα τελευταία 30 χρόνια κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Μαθητές που προέρχονται από διάφορες πολιτισμικές ομάδες, όπως τσιγγάνοι αλλά και οικονομικοί μετανάστες, αλλά και μαθητές από τον ντόπιο πληθυσμό αποτελούν το δυναμικό… “δυναμικό” του σχολείου μας.

Η προσπάθεια των δασκάλων αλλά και των μαθητών του, θεωρούμε ότι πρέπει να βρει βήμα επικοινωνίας σ’ αυτό το ιστολόγιο. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Π.Σ.Δ. και πιστεύουμε ότι τα 2000 ιστολόγιά του θα δώσουν την ευκαιρία για έκφραση τόσο σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε μαθητές.